Zavod kupuje mleko za državne blagovne rezerve. Kolikšne so te zaloge, ne navajajo, saj podatek ni javen, so pojasnili za STA.

V Mlekarni Celeia sami sicer ne predelujejo mleka v prah. Kot so povedali, ga potrebujejo za svojo proizvodnjo.

V Pomurskih mlekarnah so potrdili, da so aprila okoli 600.000 litrov presežkov slovenskega mleka predelali v 50 ton mleka v prahu, vendar ga glede na razpoložljivo delovno silo in povečano povpraševanje njihovih kupcev več niso mogli, čeprav je ponudba blagovnih rezerv omogočala predelavo do 200 ton.

»Treba se je zavedati, da moramo kot dober gospodar skrbeti za optimalno stanje teh zalog, katerih vzdrževanje in obnavljanje je naša obveza. V teh nepredvidljivih časih, ko je pred nami gospodarska recesija, je obvladovanja zalog izrednega pomena za naše poslovanje,« je pojasnil pomočnik direktorja Pomurskih mlekarn Jure Bojnec.

Velike presežke mleka po vsej Evropi vsaka država rešuje po svoje, pravi Bojnec, ob tem pa opozarja, da so slovenski predelovalci mleka in mlečnih izdelkov v teh izrednih razmerah naredili nekaj, česar jim v preteklosti še ni uspelo.

»Stopili smo skupaj ter se dogovorili za skupno organizacijo in financiranje vseslovenske akcije izbranih mlečnih izdelkov, ki smo jim dodatno znižali ceno in tako ponudili slovenskim kupcem najboljše, kar premoremo, in to po izredno dostopnih cenah,« je poudaril Bojnec. Kot je pojasnil, so se akciji pridružili skoraj vsi trgovci, ki bodo ves maj dodatno promovirali in izpostavili slovenske mlečne izdelke na policah svojih trgovin, kupce pa nagovarjali k nakupu.

Kot še pojasnjuje, bo vseslovenska akcija nekoliko ublažila padec prodaje na drugih segmentih trga, kot so šole in vrtci ter gostinstvo in turizem, kjer se je potrošnja praktično ustavila. Zato bo potrebnega veliko časa, najbrž celo nekaj let, preden se bo prodaja v tem segmentu vrnila na približno enako raven kot pred koronsko krizo.

V Pomurskih mlekarnah še pravijo, da je prodaja padla tudi pri izvozu, kjer se srečujejo z dumpinško konkurenco iz vse Evrope, saj vsi poskušajo presežke prodati po precej nižjih cenah od običajnih.