Vladno poročilo je kritično do prejšnje vlade Marjana Šarca in pohvalno do aktualne vlade Janeza Janše. V opoziciji so zato do njega ostri.

Matjaž Han iz SD se je danes vprašal, zakaj se tako mudi z obravnavo poročila. »Nobena tovarna ne bo zaradi tega naredila več izdelkov,« je izpostavil. Opozicija je poročilo po njegovih besedah prejela šele pred kratkim, medtem pa je za petek že sklican odbor DZ za gospodarstvo, ki ga bo obravnaval.

Po oceni Mateja T. Vatovca iz Levice bo izredna seja pomenila le promocijo vlade. »Provizije so bile pobrane, zdaj pa se skuša vlado na hitro oprati krivde,« je ocenil. Po njegovih besedah je bil za sklic izredne seje izbran najkrajši rok, ki je možen za sklic. Poročilo ne temelji na dejstvih, ampak preusmerja krivdo na druge, je menil.

Ob očitku iz poročila, da so bile blagovne rezerve podhranjene, pa je spomnil, da je tudi v prejšnji vladi mesto gospodarskega ministra zasedal Zdravko Počivalšek in zavod za blagovne rezerve sodi prav v ta resor.

DZ bi lahko poročilo brez težav obravnaval na redni majski seji, pa je poudaril Brane Golubovič iz LMŠ. Spomnil je, da ga je koalicija prejela šele v sredo nekaj pred 15. uro, medtem pa je že vključeno na dnevni red petkove seje odbora za gospodarstvo. Koalicija želi po njegovi oceni izvesti »sodni proces« proti vladi Marjana Šarca in njenim uradnikom, pri tem pa izvzema tiste, ki sedijo tudi v aktualni vladi.

Danijel Krivec iz SDS je zavrnil očitek o sodnem procesu. »Gre za predloge sklepov, ne pa za obtoževanja,« je pojasnil. Glede na natrpanost urnika s sejami posameznih odborov DZ pa se ni strinjal s predlogi, po katerih bi izredno sejo prestavljali. Sicer pa v opoziciji po eni strani želijo, da se ta problematika čim prej obravnava, medtem ko zdaj želijo zavlačevati, je dejal.

Vlada je poročilo objavila v sredo. V njem Šarčevi vladi očita prepočasno odzivanje in celo ignoriranje opozoril stroke o pomanjkanju zaščitne opreme in nujnosti ukrepov v luči bližajoče se zdravstvene krize. Zato ji pripisuje tudi krivdo za razširitev virusa v Slovenijo.

Za aktualno vlado pa poročilo pravi, da ji je v težkih, celo kaotičnih razmerah uspelo zagotoviti dovolj zaščitne opreme.

Poročilo, v katerem vlada ugotavlja, da Šarčeva opustitev dolžnega ravnanja vsebuje tudi elemente kaznivega dejanja, je poslala tudi policiji.

Računskemu sodišču ob tem predlaga revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja zavoda za blagovne rezerve za prve štiri mesece letos ter revizijo vseh postopkov nakupa, najema in vzdrževanja ventilatorjev v slovenskih bolnišnicah v zadnjih petih letih.

DZ bo sicer na izredni seji potrjeval tudi spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, po katerih bi država letos zaradi učinkov epidemije novega koronavirusa in z njo povezanih ukrepov namesto presežka ustvarila javnofinančni primanjkljaj v višini 8,1 odstotka bruto družbenega proizvoda.