Takšno odločitev je minister za zdravje Tomaž Gantar posredoval direktorju Zavoda RS za blagovne rezerve Tomiju Rumpfu na predlog strokovne skupine pod vodstvom Bojane Beović.

Razvezo pogodb je predlagalo podjetje Geneplanet po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme. S tem po besedah direktorja tega podjetja Marka Bitenca želijo zaščititi svoje dobro ime. Zavodu za blagovne rezerve so predlagali razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih respiratorjev po dobavni ceni in razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene.

V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30. Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19.

Stroka glede ventilatorjev enotna

Tomislav Mirkovič iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je nekdaj vodil tamkajšnji center za intenzivne terapije, pa je danes dejal, da si je stroka glede nabave teh ventilatorjev precej enotna, in sicer da je ob dodatni dobavi kompresorja in vlažilca zraka z ogrevanimi cevmi ta ventilator sprejemljiv tudi za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

Geneplanet je z zavodom za blagovne rezerve sklenil pogodbo za dobavo 220 ventilatorjev, do sedaj so jih dostavili 110. V Tarči so poročali, da je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pri zavodu za Geneplanet posredoval za 100-odstotno predplačilo, še preden je bila izdana bančna garancija.

Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, so še poročali v Tarči.

Zaradi poslov, povezanih z nakupi zaščitne opreme, je bila danes vložena tudi interpelacija proti Počivalšku. Po oceni vlagateljev interpelacije je Počivalšek politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oz. podjetij, povezanih z nakupi opreme.