Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si je interpelacijo napisal sam, tako s svojimi ravnanji kot z izjavami. Tako ocenjuje četverica opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB, ki je po manj kot dveh mesecih delovanja Janševe vlade danes v parlament vložila predlog za Počivalškovo razrešitev z ministrske funkcije. Vendar pa so v opoziciji prepričani, da odgovornost za sporne posle pri nabavi zaščitne opreme ni le na ministru Počivalšku, temveč na vsej vladi. Navsezadnje je premier Janez Janša pred dnevi sporočil, da gospodarskemu ministru še vedno zaupa. »Jasno je, da en sam minister ne bi izvajal takšnih sumljivih poslov, če za akcijo ne bi stala cela vlada in njen predsednik,« je poudaril poslanec Levice Miha Kordiš. »Cilj interpelacije je, da se odkrije tudi, da ne gre zgolj za ministra Počivalška, temveč za direktive z vrha,« je dejal prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je prepričan, da gospodarski minister ni ravnal mimo vednosti premierja Janše.

Očitke na Počivalškov račun so avtorji interpelacije strnili v tri sklope. Prvi je, da je Počivalšek odgovoren za »(ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupov zaščitne in druge medicinske opreme« ter za »zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov«. Po navedbah v interpelaciji obstaja dovolj utemeljenih razlogov za sum, da so predstavniki vlade, med njimi tudi minister Počivalšek, zdravstveno krizo izkoristili za (dobičkonosno) trgovino z zaščitno in drugo medicinsko opremo.

Podpisnikom interpelacije se zastavlja vrsta vprašanj: od tega, zakaj skoraj polovica ponudb ni bila pregledana, do tega, zakaj so posel pridobila podjetja, ki na področju dobave ali izdelave zaščitne opreme nimajo prav nobenih referenc, ki so sorodstveno povezana s političnimi akterji ali pa so ti posredovali za sklenitev poslov.

Očitki o zavajanju in korupcijskem sodelovanju

V drugem sklopu avtorji interpelacije Počivalšku očitajo zavajanje javnosti. Kot poudarjajo, so se njegove izjave, da država po obstoječi zakonodaji ne more kupovati mask brez slovenskih posrednikov, izkazale za neresnične. Glede avansa je najprej zatrjeval, da zavod za blagovne rezerve ni in ne bo izvajal neposrednih predplačil, kasneje pa kot izjemo priznal nabavo ventilatorjev. A se je izkazalo, da je vsaj podjetje Dobnik Trade (za katerega je posredoval Marjan Podobnik) dobilo vnaprej nakazan denar za dobavo mask.

V tretjem sklopu pisci interpelacije Počivalška krivijo za »neetično, klientelistično in koruptivno sodelovanje pri favoriziranju podjetij in posameznikov«, pri čemer posebej izpostavljajo ministrov pritisk na direktorja zavoda za blagovne rezerve za predplačilo nabave ventilatorjev podjetju Geneplanet. Obrazložitev zahteve po Počivalškovi razrešitvi avtorji zaključijo z besedami, da »nobena kriza ne sme biti izgovor za nestrokovno, nepravilno in nevestno delo nosilcev javnih funkcij ali celo za ravnanja, ki imajo znake kaznivega dejanja«.

Počivalšek: Cilj interpelacije je padec vlade

Počivalšek je v prvem odzivu na facebooku ocenil, da je cilj interpelacije padec vlade, ne pa razjasnitev okoliščin postopkov nabav zaščitne opreme. Predlagateljem je očital, da so naredili »nekakšno sestavljanko informacij najrazličnejših virov in verodostojnosti«. Zato se, kot pravi, veseli, da bo lahko ob obravnavi interpelacije predložil dokaze, za katere zdaj ni posluha. »Ni pošteno in ni konstruktivno, da se iz pomembnega dela preprečevanja epidemije koronavirusa v naši državi ustvarja kriminalna nadaljevanka s političnim predznakom,« je ocenil. Ob tem je s prstom pokazal na Šarčevo vlado, v kateri je bil sicer tudi sam gospodarski minister. »Tiste, ki danes že kalkulirajo politične dobičke na račun moje interpelacije, pozivam, da se posvetijo tednom pred razglasitvijo epidemije in postopkom nabave zaščitne opreme, ki so potekali tedaj. Brez vpogleda v aktivnosti pred 12. marcem je o tem, kar se je dogajalo od 13. naprej, nemogoče objektivno soditi,« je še zapisal Počivalšek.

Da bi s predlogom za razrešitev ministra uspeli, je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, četverica levosredinskih strank pa jih ima skupaj zgolj 37. Danes je bilo v njihovih vrstah sicer izraženo pričakovanje, da se jim bo pri podpori interpelaciji pridružil še del koalicijskih poslancev, a se zdi to malo verjetno. V SMC za predsednikom svoje stranke trdno stojijo; vodja poslanske skupine Janja Sluga že ob najavi interpelacije pred desetimi dnevi ni skoparila z ocenami, da se kritični trenutki izkoriščajo za linčanje tistih, ki se trudijo za napolnitev skladišč. Da interpelacije ne bodo podprli, so danes poudarili tudi v DeSUS. Če bodo pristojne in neodvisne institucije ugotovile, da so bili postopki pri nakupu zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov nepravilni, pa v stranki upokojencev pričakujejo, da bodo posamezniki prevzeli odgovornost za svoja dejanja. Levosredinski četverici se pri glasovanju proti Počivalšku ne namerava pridružiti niti opozicijska SNS.

Meta Roglič