Preiskavo v primeru, ki je znan kot afera ventilatorji, vodi agencija BiH za preiskave in zaščito (Sipa). Medtem so prišli na dan številni dokazi, ki so podlaga za upravičeni sum o najmanj treh kaznivih dejanjih. Zdaj je na potezi tožilstvo BiH, je danes poročal sarajevski novičarski portal klix.ba.

Kot so dodali, so izvedenci v ponedeljek ugotovili, da prispeli ventilatorji iz Kitajske ne izpolnjujejo niti najmanjših pogojev za uporabo v bolnišnicah. Gre za ventilatorje, ki jih lahko uporabljajo v reševalnih vozilih med transportom pacientov.

Poleg tega je preiskovalcem sumljiva izbira dobavitelja, kmetijskega podjetja Srebrena malina, kot tudi usklajenost nakupa z zakonom o javni nabavi. Vrednost nakupa 100 ventilatorjev je bila približno 5,8 milijona evrov, afera pa je razburila javnost v BiH.

Solak je prejšnji teden povedal, da so ventilatorje naročili pri družbi, ki je edina lahko zagotovila, da bodo prispeli v BiH v zahtevanem roku. Zavrnil je vse domneve o morebitnih nepravilnostih.