elevizija Slovenija je v sredo poročala, da je od 148 ventilatorjev, ki jih je vlada nabavila v času novega koronavirusa, brez omejitev uporabnih samo 12, ostalih 136 pa je neuporabnih oziroma pogojno uporabnih. »Gre za podatek, ki kaže na dokončno vladno izdajo naših državljank in državljanov in njihovega zdravja, kar terja takojšen odstop aktualne vlade zaradi ogrožanja zdravja državljank in državljanov,« je včeraj izjavil poslanec opozicijskih Socialnih demokratov Franc Trček. Dodal je, da podatek potrjuje pravilnost odziva organov pregona, ki preiskujejo nabavo ventilatorjev.

Prepovedani in pogojno uporabni so bili najdražji

Da je velika večina kupljenih ventilatorjev neuporabnih, je bilo znano že prej. Pred 12 dnevi je TV Slovenija poročala, da je javna agencija za zdravila prepovedala uporabo ventilatorjev bellavista 1000, 46 teh ventilatorjev je po ceni 36.100 evrov za kos v začetku epidemije dobavilo podjetje Gorenje prek svojega kitajskega lastnika Hisensa, vendar pa so bili v Slovenijo preprodani brez vednosti in sodelovanja proizvajalcev, švicarskega podjetja IMT Medical in ameriškega Vyaire Medical.

Že pred tem so mediji večkrat poročali o dvomih o ustreznosti ventilatorjev siriusmed R30, ki jih je Slovenija prek podjetja Geneplanet diagnostika kupila 90. Ti naj bi se za zdravljenje bolnikov s covidom-19 uporabili samo, če zmogljivejši ne bi bili na voljo, poleg tega pa so uporabni samo z ogrevanimi cevmi in vlažilniki, ki jih je treba kupiti posebej. Potrebno dodatno opremo so dobili samo v murskosoboški bolnišnici, kjer imajo 11 ventilatorjev siriusmed R30, je v začetku avgusta poročala STA.

Vsak ventilator siriusmed je stal 36.400 evrov – neustrezni in pogojno ustrezni ventilatorji so bili torej precej dražji od drugih, ki jih je kupila Slovenija v času epidemije. Sedem ventilatorjev medtronic newport E360 je stalo 124.600 evrov (17.800 za kos), cena ventilatorjev nihon kohden, ki jih je po dostopnih podatkih Slovenija kupila pet, pa je bila 23.000 evrov za kos.

Preveč ventilatorjev, premalo medicinskih sester

Brez odgovora pa ostaja vprašanje, ali je bil nakup katerega koli ventilatorja sploh potreben oziroma smotrn. Tomaž Gantar se je namreč očitno motil, ko je 13. marca na predstavitvi svoje kandidature za ministra za zdravje v državnem zboru dejal, da jih bo treba za zdravljenje bolnikov s covidom-19 dokupiti več kot 200. »Mi jih imamo v Sloveniji 168, ampak ne prostih. Na razpolago jih imamo verjetno 20, 30 ali pa kaj več, saj so na drugih že bolniki, ki jih ne morejo izklopiti. Ne smemo dopustiti, da pride do tega, da bo zdravnik odločal, koga bo pustil, koga pa bo priklopil na aparat,« je pojasnil. V resnici je bilo v Sloveniji tistega dne vsaj 393 ventilatorjev. Gantar naj bi bil prepričan, da je v ljubljanskem kliničnem centru 18 ventilatorjev, čeprav je bilo toliko samo prostih, vseh skupaj pa je bilo tam 243. Poleg tega mariborski klinični center podatkov ni sporočil do konca marca, ko naj bi imel 51 ventilatorjev. Zaradi ustvarjanja panike na podlagi napačnih številk sta bili zelo kritični predvsem opozicijski stranki LMŠ in Levica.

Ministrstvo za zdravje je sredi junija sporočilo, da je v Sloveniji skupno 680 ventilatorjev, od teh jih je 439 uporabnih za zdravljenje bolnikov s covidom-19, pri čemer so v to številko vključili tudi ventilatorje siriusmed in bellavista. Večja težava pa je pomanjkanje postelj za intenzivno nego, ki jih je po poročanju TV Slovenija v državi 257, in še bolj pomanjkanje zaposlenih, predvsem medicinskih sester. Kader v bolnišnicah zadostuje, če je pacientov na ventilatorjih 150 ali manj, je konec julija dejal direktor nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.