Glavni zvezdi te solate sta vsekakor pečena čičerika in avokadov preliv. Če si od vsega tu prebranega zapomnite le njiju, bo to dovolj za nadgradnjo vašega kulinaričnega znanja.

Čičerika je tako popečena odlična. Ko jo popečemo, dobi čudovito hrustljavo teksturo, ki je odlična v solatah, fantastična pa je tudi kot prigrizek. Zato je le pripravite več in jo imejte za grickanje čez dan – dobra je tako topla, kot sobne temperature. Spečete jo lahko na ponvi na štedilniku, lahko pa tudi v pečici.

Seveda pa si shranite tudi recept za ta čudovit, kremast, osvežilen in zelo konkreten preliv, s katerim bo vsaka solata resnično zaživela. Uporabite ga s katero koli kombinacijo solate, odličen je tudi na popečeni zelenjavi, v testeninski solati ali pa solati z rižem. Pripravite ga lahko s svežimi ali suhimi dišavnicami, limeto ali limono ter z ali brez indijskih oreščkov.

Pa še nekaj o kombinaciji zelenjave. Uporabite tisto, ki jo imate doma! Uporabite katero koli zeleno solato, špinačo, radič, motovilec, rukolo, berivko … karkoli. K zelenju dodajte paradižnik, korenje, redkvice, koruzo, surovo ali popečeno papriko, popečene šparglje in/ali bučko. Torej resnično karkoli, zato se le poigrajte s kombinacijami.

Ker preliv ne sestavlja le kis in olje, ampak tudi avokado in indijske oreščke, je preliv resnično kompakten, zdrav in hranljiv. Ko solati in ostali zelenjavi dodate še čičeriko, dobite konkreten obrok. Poleg pojejte še kos kruha in vaše lažje kosilo ali večerja bo fantastična.

Preden pogledamo, kaj točno potrebujete za pripravo in kako to super solato pripravite, pa še nekaj idej za odlične konkretne in nasitne solate:

Mešana solata s tunino in inčunovim prelivom

Solata z rjavim rižem, zelenim stročjim fižolom in okisano čebulo

Pisana solata s pečenim brokolijem, krutoni, jajcem in gorčičnim prelivom

Kvinojina solata s pečenim sladkim krompirjem

Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso

Še več idej za pripravo solat najdite pod oznako Solate.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za pečeno čičeriko:

1 velika konzerva kuhane čičerike

2 žlici olivnega olja

1/2 žličke soli

1 zvrhana žlička garam masale

Sestavine za preliv:

1/2 avokada

1 sočna limeta ali limona

1 žlica (jabolčnega) kisa

1 zvrhana žlica indijskih oreščkov

1/2 stroka česna

1 manjša pest svežega peteršilja

sol

poper

2 žlici (olivnega) olja

0,5 dcl vode

Ostale sestavine:

mešanica solat (zelena, radič, motovilec, berivka, rukola …)

6 redkvic

1 pest češnjevih paradižnikov

1 žlička črne kumine

PRIPRAVA

Čičeriko splaknite pod tekočo vodo in dobro odcedite, nato pa razporedite na kuhinjsko brisačo ter dobro popivnajte. Pustite še nekaj minut, da se res dobro osuši. V posodici zmešajte olivno olje, sol in garam masalo, potem pa vanjo stresite osušeno čičeriko. Dobro premešajte, da se oljna mešanica dobro oprime vse čičerike. Nato jo stresite na suho ponev in pecite približno 10 minut, da postane hrustljava, vmes večkrat premešajte. Lahko pa jo spečete tudi v pečici – na 200°C jo peci približno 20 minut, vmes jo enkrat premešajte.

Solato dobro operite, po potrebi narežite in nato osušite. Paradižnike narežite na polovičke ali četrtine, redkvice pa na tanke lističe.

1/4 avokada prenesite v mešalnik, dodajte peteršilj, indijske oreščke, česen, sok limete, vodo ter malo soli in popra ter olivno olja ter spasirajte v gladek preliv. Če je preliv preveč gost, dodajte še nekaj limetinega soka ali pa kar navadne vode. Nato preliv poskusite in po potrebi dodelajte.

Solato, paradižnik in redkvice prenesite v skledo, prelijte z nekaj preliva in nežno premešajte. Solato servirajte na krožnik ali v skodelico, potresite s pečeno čičeriko ter pokapajte še z nekaj preliva. Dodajte še preostali na rezine narezan avokado in ščep črne kumine ter takoj postrezite.