Najboljše so tiste jedi, ki lepo pogrejejo navzven in na noter. Ko je dan hladen in si lahko mrzle prste pogrejemo na robu skledice z juho in ko se po koncu obroka počutimo nahranjene, zadovoljne in site. Res čudovit občutek!

To čudovito, enostavno in lepo pisano juho lahko pripravite s samo osnovno zelenjavo, potrebujete pa še lečo, lovorjev liste ter olje in sol in poper. Zelenjava, ki v tej juhi zasije so čebula, česen, korenje, zelena in paradižnik. Namesto zelene lahko uporabite tudi koromač. V primeru, da svežega paradižnika nimate, v shrambi pa nimate niti paradižnikove kaše ali pelatov, uporabite žlico paradižnikovega koncentrata, ki bo dal barvo in okus.

Da bo juha postala prava hranljiva in okusna jed, poleg postrezite s katerim koli kruhom, poskusite ajdovega z orehi, pirinega ali pa česnove kruhke, lahko pa pripravite tudi porove kruhke ali naan, odlična pa je tudi s kruhom s pivom in sirom.

Preden pogledamo, kaj točno potrebujete za pripravo te fantastične juhe in kako jo pripravite, pa še nekaj odličnih receptov za juhe, ki pašejo v hladnih dneh:

• Najboljša paradižnikovo-korenčkova juha

• Kremna zelenjavna juha z lečo

• Vichyssoise: porova juha s krompirjem

• Francoska čebulna juha s sirovim kruhkom

• Juha z rdečo lečo in začimbami

Vse recepte za juhe pa poiščite pod oznako juhe.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

200 g rdeče leče

3 korenčki

1/2 (rjave) čebule

1 steblo zelene

2 stroka česna

2 paradižnika (ali 1 dcl paradižnikove kaše)

1 lovorjev list

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in zelenjavne kocke)

olivno olje

sol

poper

peteršilj za osvežitev in okras

PRIPRAVA

Pred uporabo rdečo lečo preberite, dobro sperite pod mrzlo vodo in odcedite. Čebulo in česen sesekljajte. Zeleno in korenje narežite na kolobarje, paradižnika pa na kocke.

Na dveh žlicah olja prepražite čebulo in zeleno. Ko se zmehčata, dodajte česen in pražite le toliko, da česen zadiši. Dodajte korenje in kocke paradižnika in premešajte. Dodajte še lečo, lovorjev list in zelenjavno osnovo ter kuhajte približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča, leča pa skuha. Če leča še ni skuhana, tekočine pa primanjkuje, dodajte še malo jušne osnove ali vode.

Ko se leča skuha, poskusite in dosolite, če je potrebno. Juho po želji še popoprajte. Nato juho servirajte, okrasite s sesekljanim peteršiljem in postrezite.