Recept vam lahko služi kot osnova za različne ribje curryje. Za pripravo uporabite svež losos, lahko pa tudi gambere ali morske sadeže. Curry je odličen tudi z lososom iz konzerve, ali pa s tunino iz konzerve – v tem primeru čas kuhanja lahko zmanjšate, saj je riba v konzervi že skuhana.

Za barvo in dodaten okus uporabite svežo špinačo ali pa blitvo, lahko pa tudi zamrznjeno špinačo, a jo v tem primeru dodajte prej, da se v omaki odmrzne in dobro segreje.

Ta curry je odličen s katero koli prilogo po vaši izbiri, s kuskusom, bulgurjem, rižem, rezanci ali pa le s kruhom, s katerim nujno pomažite omako do zadnje kapljice.

Curry je sicer najboljši svež, vendar pa se ga da tudi pogreti. Še opozorilo – če ga nameravate pogreti v kozici, dodajte žlico vode in nežno premešajte, nato pa kozico za tistih par minut pokrijte, da ne bo pošprical štedilnika.

Pa še nekaj glede kokosovega mleka. Nekaterim okus kokosovega mleka ni všeč, ker naj bi bilo preveč čutiti kokosa. Vendar pa je v tem primeru ta skrb obveč, saj ostali okusi okus kokosa omilijo ter naredijo omako enostavno božansko! V skrajnem primeru pa lahko uporabite tudi smetano za kuhanje ali sladko smetano. Vendar vam tega ne priporočamo, saj sta premastna in bosta okus lososa čisto preveč povozila.

Za še več kulinaričnih užitkov predlagamo pripravo teh odličnih curryjev:

- Curry iz jajčevca na kvinoji

- Curry iz rdeče leče na belem rižu

- Krompirjev curry s špinačo in gobami

- Curry s čičeriko, sladkim krompirjem in špinačo

-Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

Vsi so odlični in predlagamo, da poskusite prav vse!

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 žlica olivnega olja

1 por

2 stroka česna

1 dvocentimetrski velik kos svežega ingverja

2 dcl kokosovega mleka (ali 2 dcl smetane za kuhanje)

1/4 dcl vode

2 žlički curry-ja v prahu

1/4 žličke soli

2 žlici sojine omake

2 pesti špinače ali blitve

2 fileja svežega lososa

PRIPRAVA

Obema lososovima filejema odstranite kožo in ju narežite na kocke. Ingver olupite in naribajte. Stroka česna olupite in prav tako naribajte. Špinačne liste operite in po želji narežite na rezine. Por narežite na kolute.

V veliki kozici segrejte olje in na segretem zmehčajte (in ne obarvajte!) por, nato pa dodajte ingver in česen in premešajte ter kuhajte le toliko časa, da zadišita. V kozico nato vlijte kokosovo mleko in vodo, posolite ter dodajte curry in dobro premešajte. Ko omaka začne vreti, dodajte še sojino omako in premešajte. Potem v omako stresite koščke lososa, nežno premešajte in kozico pokrijte za pet minut. Po petih minutah v omako nežno umešajte še špinačo. Naj omaka zavre, nato pa jo poskusite. Če ni dovolj slana, dodajte še malo sojine omake.

Curry servirajte z najljubšo prilogo: predlagamo kuskus, bulgur ali pa riž, lahko pa tudi le s kosom kruha, s katerim pomakajte v to kremasto božansko omako.