Ta čokoladna tortica je polna čokolade, priprava je res hitra, peče pa se dobre pol ure. Pripravljena je brez grama moke, kar bo zagotovo všeč vsem, ki se morajo ali želijo moki izogibati. Da se sestavine držijo skupaj poskrbi jajce in nekaj mletih mandljev. Namesto mandljev bi lahko uporabili tudi mlete orehe.
Za pripravo te čokoladne tortice uporabite navaden mascarpone sir in pa čokolado z vsaj 55% kakava. Ker vsebuje tudi sladkor, je tortica tako ravno prav sladka in res popolna. Ker vsebuje mascarpone sir je sočna in taka ostane vse dokler je ne pojemo. Čez noč jo v hladilniku hranite v neprodušno zaprti posodi.
Preden pogledamo, kaj potrebujete za pripravo in kako lahko to tortico tudi pripravite, pa še nekaj idej za bolj zdrave sladice:
Nebeško puhaste polnozrnate bučne palačinke
Veganska čokoladno-kokosova tortica
Kokosove kroglice s temno čokolado
Špinačne palačinke z borovnicami
Več idej za odlične sladice pa najdite pod oznako Sladice
Pa dober tek!
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 8 kosov)
250 maskarpone sira
60 g mletega sladkorja + malo za posip
40 g mletih mandljev + 1 dodatna žlica
3 jajca
1 žlička vanilijeve esence
1 majhen ščepec soli
200 g temne čokolade
maslo za premaz pekača
kakav za posip
PRIPRAVA
Pečico segrejte na 180°C.
Čokolado stopite nad vodno kopeljo. Čokolado nalomite v posodo, to pa postavite nad kozico z vrelo vodo, posoda naj se vode ne dotika.
V veliko skledo dajte mascarpone sir, dodaje mleti sladkor in dobro premešajte. Dolijte stopljeno čokolado in premešajte še enkrat. Postopoma dodajajte jajce za jajcem in vsakokrat premešajte. Dodajte še vanilijevo esenco in sol in premešajte še enkrat. V maso umešajte še mlete mandlje in še zadnjič premešajte.
Pekač namažite z maslom in potresite z žlico mletih mandljev, da se pecivo pekača ne bo prijelo. Najboljše je, če uporabite pekač s snemljivim obodom. Uporabite pekač premera od 17 do 26 cm. Seveda bo višina tortice odvisna od širine pekača. Pozor, če uporabite pekač premera 17 cm, tortico pecite približno 5 minut dlje.
Maso vlijte v pekač in pecie v pečici, ogreti na 180°C približno 30 minut. Tortica je pečena, ko je zobotrebec, ki ga potisnete v sredino pekača, večinoma čist, ko ga vzamete ven. Pečeno tortico najprej pustite počivati v pekaču 5 minut, potem pa obod snemite.
Ohlajeno tortico potresite s kakavom ali sladkorjem v prahu, narežite na koščke in postrezite.