A čeprav povzroča trdovratne vonjave, so si tudi prehranski strokovnjaki edini, da je dober domač česen izjemno zdrav. Kdor bi se rad v času, ko razsajajo virusi, prehladi in gripa, teh nadlog ubranil, naj si ga le pogumno in obilo privošči. Morda vas spodbudi podatek, da so česen zelo cenili že stari Egipčani; graditelji piramid so ga morali uživati pospešeno, da so zatrli različne bolezni in da so se jim pogoste hujše rane hitreje celile. Zaradi ugodnih učinkov na telo ga dandanes uporabljajo v medicini, saj dokazano preprečuje nastanek ateroskleroze, povišanega holesterola, povišanega krvnega tlaka in rakavih obolenj. Še zlasti je priljubljen v sredozemski prehrani, po popolnoma enostavnem in zelo okusnem receptu ga narežemo, samo nekoliko pogrejemo v dobrem oljčnem olju, posolimo in s tem zabelimo špagete. Če dodamo zmlet čili ali drobno narezane sveže pekoče feferone, nastane preprosta in poceni, a izjemno okusna specialiteta, ki zaseda prvo mesto na jedilniku vsake prave špagetarije pod izvirnim italijanskim imenom »aglio, olio e peperoncino«. Nepogrešljiv je česen v zeleni, zeljni in različnih drugih solatah, kljub temu pa ga je v običajnih gostilnah v solatnem baru (zaradi vonja?) izjemno težko dobiti. Imenitno se izkaže tudi nariban na sveže opečenem kruhku z maslom. Če vas jutranja gneča na avtobusu spravlja ob živce, gotovo mero sesekljanega česna dodajte sardinam iz konzerve, nastal bo okusen in zdrav zajtrk, po katerem se vam bo skoraj gotovo marsikdo raje umaknil, kot da mu dihate za ovratnik, delovalo pa bo tudi preventivno. Če to ni za vas, pa si lahko po tokratnem receptu pripravite piščančja bedra s česnom po sredozemsko.

SESTAVINE

• 8 piščančjih beder,

• 8 bio limon,

• 1,7 dl oljčnega olja,

• 5 celih čvrstih glavic česna,

• 2 dodatna stroka česna,

• 1,3 kg krompirja,

• 5 vršičkov rožmarina,

• 13 drobnih listkov žajblja,

• 20 listkov bazilike,

• 800 g češnjevih paradižnikov,

• 170 g odcejenih razkoščičenih oljk,

• šopek timijana,

• ščepec zdrobljenega čilija,

• morsko sol,

• sveže zmlet poper.

PRIPRAVA

Očiščena bedrca natremo s soljo in poprom. Iz petih limon stisnemo sok, dodamo olje in čajno žličko soli ter nekoliko stepemo, da nastane kremasto. Bedrca tesno skupaj zložimo v skledo, posujemo s tremi vršički rožmarina in žajbljem ter prelijemo z marinado. Postavimo na hladno čez noč (vsaj za tri ure). Krompir olupimo in narežemo na kocke, ki jih v veliki ponvi pokrite le napol popečemo (10 minut) na oljčnem olju. Listke preostalega rožmarina in timijana ter strok česna medtem skupaj drobno sesekljamo. Popečen krompir solimo, popramo, dodamo malo čilija in česnovo sesekljano mešanico ter postavimo na stran. Pečico segrejemo na 250 °C. Paradižnike in oljke razpolovimo. Marinirana bedrca skupaj z marinado in začimbami razporedimo v globok pekač. Cele glavice česna nekoliko očistimo, odstranimo korenine in prečno prerežemo ter dodamo med bedrca. Dodamo še paradižnike in oljke (ki jih potisnemo bolj na dno) ter popečen krompir. Porinemo v segreto pečico in pečemo 20 minut. Oprane limone narežemo in z rezinami obložimo bedrca, nato pa pečico nastavimo na 220 stopinj in ventilatorski način ter pečemo še 25–30 minut. Pekač vzamemo iz pečice, jed enakomerno posujemo z narezanimi listki bazilike in takoj postrežemo.