Rižote zahtevajo vso vašo pozornost, zbranost in prisotnost. Postopno dodajanje jušne osnove, stoja pri štedilniku, mešanje in mešanje. Res so super, a le v tistih dneh, ko imate čas, da se hrani resnično posvetite. Vse preostale dni pa v poštev pridejo hitrejši recepti. Če že ne takšni, ki so pripravljeni v desetih minutah, pa vsaj taki, ki ne zahtevajo stanja pri štedilniku in mešanja. Ta recept je že tak! Na začetku si vzemite 10 minut za pripravo, nato pa vse skupaj pokrijte in položite v pečico. Naj ona opravi vse delo namesto vas!

Pa poglejmo še nekaj informacij glede sestavin. V to jed lahko date katerokoli zelenjavo, pazite le, da je, če je trda, kuhana ali pa jo popecite skupaj s čebulo, da se zmehča. Namesto pelatov lahko uporabite svež paradižnik. Uporabite sir, ki se lepo topi, edam, gruyere, celo parmezan ali mocarelo. Lahko uporabite zelen ali rdeč pesto, če ga pa nimate, pa v jed pred peko umešajte malo parmezana in sesekljanih svežih začimbnic.

Ta jed je odlična tudi za pripravo vnaprej. Riž pripravite, razdelite na porcije in kosilo za nekaj dni vnaprej bo pripravljeno! Porcijo si potem le pogrejte – če pogrevate na štedilniku, dodajte žlico vode, premešajte in pokrijte ter pogrejte. Pa nikar ne pozabite pokapati z malo limoninega soka, da jed zbudite.

Sedaj pa si brž poglejte video priprave in se prepričajte, da morate to jed res pripraviti čim prej!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe)

• 1 žlica olja

• 1 čebula

• 2 stroka česna

• 1 (rdeča) paprika

• 1 žlica zelenega (ali rdečega) pesta

• 1 žlička mlete rdeče paprike

• 1 zelenjavna jušna kocka

• 400 g paradižnikovih pelatov

• 3,5 dcl vode

• 1 majhna konzerva kuhane koruze (ali 1 pest zamrznjene ali sveže koruze)

• 1 majhna konzerva kuhanega graha (ali 1 pest zamrznjenega ali svežega graha)

• 1 konzerva kuhanega rdečega fižola

• 150 g riža

• 100 g sira

• peteršilj

• avokado

• limeta ali limona

PRIPRAVA

Na olju prepražite sesekljano čebulo, česen in nakockano papriko. Dodajte pesto, mleto papriko in jušno kocko, nato pa zalijte s pelati in vodo. Dodajte še koruzo, grah in fižol ter riž, dobro premešajte in zavrite.

Mešanico prelijte v ognjevarno posodo, jo neprodušno pokrijte s folijo ali papirjem za peko in pecite 40 minut v pečici, ogreti na 180°C.

Ognjevarno posodo previdno vzemite iz pečice, ji odstranite folijo in jed potresite s sirom, nato pa jed pecite nepokrito še 5 minut, oziroma dokler se sir ne stopi in zapeče.

Jed servirajte, okrasite s peteršiljem, dodajte rezine avokada, pokapajte z limetinim sokom in postrezite.