Čeprav je ta rižota resnično jesenska, jo lahko pripravite tudi daleč v zimo. Kako? Tako, da jeseni, ko je buč res veliko, eno ali dve narežete na kockice in te zamrznete. Enako lahko naredite tudi z gobami. Ker lahko uporabite tudi suh žajbelj, vam nič ne preprečuje, da te rižote ne pripravite tudi v največji zimi.
Preden pogledamo, kaj potrebujete za pripravo te krasne rižote in kako jo pripravite, pa si oglejte še nekaj receptov, kjer lahko uporabite buče:
• Kremna zelenjavna juha z lečo
• Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki
Še več receptov, v katerih je zvezda rumena buča, najdite pod oznako Buče.
Še več idej za sladice najdite na spletnem mestu www.sitfit.si pod oznako sladice.
Pa dober tek!
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 2 osebi)olivno olje
1 por
150 g gob
180 g riža za rižote
200 g rumene buče
nekaj lističev svežega ali 1/2 žličke suhega žajblja
1 žlička curryja v prahu
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol
poper
10 g masla (neobvezno)
2 žlici bučnih semen (neobvezno, za okras)
PRIPRAVASegrejte zelenjavno jušno osnovo in jo imejte blizu. Lahko pa segrejete le vodo.
V kozici segrejte 2 žlici olivnega olja ter na segretem prepražite sesekljan por. Dodajte na lističe narezane gobe in pražite, da gobe spustijo vodo in se ta pokuha. Potem dodajte riž in prepražite, da riževa zrna posteklenijo. Nato dodajte na kocke narezano bučo in premešajte. V rižoto umešajte še žajbelj in curry.
Postopoma začnite dodajati jušno osnovo, da se riž skuha – najprej riž zalije z eno zajemalko tekočine in ko riž popije vodo, dodajte naslednjo zajemalko in tako toliko časa, da se riž skuha. V tem času se bodo skuhale tudi bučne kockice.
Rižoto poskusite in dosolite in popoprajte po okusu. V rižoto po želji umešajte še košček masla in dobro premešajte. Rižoto servirajte na krožnik, na vrh po želji razporedite bučna semena ter postrezite.