Preden si pogledamo, kako juho lahko pripravite, pa še nekaj jedi, ki jih lahko pripravite z bučo, ki vam bo po pripravi današnjega recepta ostala:

Solata z bučo in kandiranimi orehi

Kremna zelenjavna juha z lečo

Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki

Rižota z rumeno bučo in gobami

Topla kuskus solata s pečeno zelenjavo, špinačo in bučnimi semeni

Pa še nekaj zelo pomembnih informacij za boljšo pripravo bučne juhe z brokolijem in špageti:

• Namesto šalotke lahko v zmesi zmiksate eno celo mlado čebulo.

• Če svežega ingverja nimate, uporabite pol žličke ingverja v prahu.

• Juho lahko pripravite tudi vnaprej in jo hranite v hladilniku nekaj dni. Zamrzovanja ne priporočam, ker so odmrznjeni špageti radi zdrizasti.

• Kurkumin, ki je sestavni del kurkume, je izredno zdravilen. A svoje učinkovine strosti le v stiku z maščobami, zato dišavno zmes najprej na hitro popražite.

• Če zelenjavne jušne osnove nimate, uporabite kar vodo in jušno kocko.

• Ta juha je odlična z azijskimi špageti, ki se kuhajo le štiri minute, če pa jih nimate, uporabi navadne, le podaljšajte čas kuhanja. V tem koraku se nato prepričajte, če je v juhi dovolj tekočine, sicer je še malo dodajte.

• Če je glavica brokolija polna zemlje, cvetke brokolija za nekaj minut namočite v toplo slano vodo, da vsa umazanija in morebitne živalice izplavajo, nato pa jih poberite iz vode in nežno splaknite.

• Uporabite katero koli rumeno jedilno bučo, muškatno, maslenko ali hokaido bučo. Več o rumenih bučah, kjer najdete še več receptov, si preberite tukaj.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

Sestavine za dišavno zmes:

beli del 1 mlade čebulice

4 stroki česna

1 večji košček svežega ingverja

1 majhna šalotka

1 majhen suh feferonček (neobvezno)

1 zvrhana žlica Kotányi kurkume

1 žlica sojine omake

1 žlica limetinega (ali limoninega) soka

1 šopek svežega peteršilja

1 žlica (sezamovega) olja + dodatnih nekaj kapljic za praženje

Ostale sestavine:

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

450 g rumene buče

100 g (azijskih) špagetov

150 g brokolijevih cvetk

2 žlici soljenih arašidov

1 vejica svežega peteršilja

2 rezini limete za okras (neobvezno)

zeleni del mlade čebulice za okras

PRIPRAVA

Pripravite dišavno zmes. V mešalnik prenesite vse sestavine za dišavno zmes ter jih zmiksajte v gosto maso. Najbrž bo mešalnik mlel v prazno, zato dodajte 2 žlici vode.

Bučo naribajte ročno ali pa v multipraktiku. Če je lupina tanka, je ne lupite. Brokoli narežite na manjše cvetke. Če je glava brokolija polna zemlje, cvetke za nekaj minut potopite v toplo slano vodo, da vsa umazanija in morebitke male živalice izplavajo.

Na nekaj kapljicah olja na hitro prepražite dišavno mešanico, nato pa prilijte jušno osnovo in kuhajte toliko časa, da zavre. Dodajte naribano bučo in kuhajte približno 10 minut, da se buča skuha. V bučno juho nato stresite še brokolijeve cvetke in špagete in kuhajte še 5 minut.

Če je juha zelo gosta, ji dodajte še nekaj jušne osnove ali vode. Nato jo poskusite in dosolite, če je potrebno. Namesto soli lahko uporabite še nekaj kapljic sojine omake.

Juho servirajte, jo okrasite s peteršiljem in rezinami limete. Dodajte še nekaj arašidov in sesekljan zeleni del mlade čebulice in juho postrezite.