K temu gotovo pripomore značilen vonj ob začetku kuhanja, ob tem pa še dejstvo, da ponekod vampe narežejo preveč na debelo in jih hkrati premalo skuhajo, da so med zobmi gumasti. Tudi zaradi tega se je vampov oprijel nekakšen slabšalen sloves tretjekategorne jedi. Na Primorskem, pa so vampe po istrsko, kakor še pravijo tej domnevno tržaški specialiteti, nekoč precej čislali in so jih stregli tudi ob slovesnostih, denimo kot vmesno, podporno jed na poroki. Vpliv je italijanski, saj naši sosedje vampe že od nekdaj pripravljajo na cel kup načinov in jih ponujajo tudi v najboljših restavracijah. Še posebno so priljubljeni v Rimu, kjer nekoč ni smela miniti sobota brez vsaj ene porcije vampov – »sabato trippa«. Tam jih sicer pripravijo malo drugače, glavni razliki sta bistveno večja količina paradižnika in daljši čas kuhanja. Takšne vampe neredko postrežejo kot omako za testenine – namesto klasičnega raguja. Nekoč pa so vampe ob sobotah zmešali z delom mesnega raguja, ki je bil sicer rezerviran za nedeljsko kosilo, ampak so ga pripravili že v soboto. Mešano jed z vampi pozna tudi vsak pravi šofer, ki se kdaj ustavi na Trojanah, kjer »pol vampi, pol golaž« sploh ni redko naročilo. Ste kdaj pokusili vampe oziroma tripice po dalmatinsko? Podobni so istrskim oziroma tržaškim, le da jim dodajo malo sušenega pršuta in jih namesto drobtin zgostijo s krompirjem. In še ideja, ki bi jo utegnile pograbiti današnje moderne pivnice: kuhane vampe je mogoče povaljati v drobtinah ali moki in ocvreti podobno kot čebulne obročke ali kalamare. Kot prigrizek k pivu.

Vampi po tržaško

Za samo kuhanje vampov 1300 g surovih govejih vampov, 1 četrtino čebule, 1 strok česna, lovorov list, 150 g jušne zelenjave (korenček, zelena, peteršilj), morsko sol. Za dokončanje jedi še 3 žlice oljčnega olja, 150 g prekajene slanine, 1 veliko čebulo, 3 žlice svežih krušnih drobtin, 1 žlico paradižnikove mezge, 1 l čiste goveje juhe za zalivanje, 5 strokov česna, šopek peteršilja, ščep majarona, 1 žličko paprike, 0,5 dl refoška, 1 lovorov list, morsko sol, sveže zmlet pisani poper, skodelico sveže naribanega parmezana.

Dobro oprane in skrbno očiščene vampe (nekateri jih pred kuhanjem še pokapajo z limonovim sokom in za tri ure namočijo v mrzlo mleko, ki odstrani njihov specifični vonj, nato pa jih dobro odcedijo) skuhamo v osoljeni vodi, ki smo ji dodali čebulo, česen, lovorov list in jušno zelenjavo. Kuhane oplaknemo z vodo in jih ohladimo ter odstranimo lojnato maščobo. Z zelo ostrim nožem jih narežemo čim bolj na tanko. Vodo in jušno zelenjavo, v kateri smo vampe skuhali, takoj zavržemo. Slanino narežemo na drobne kocke ali na tenke palčke in na hitro popražimo na vročem olju. Dodamo drobno narezano čebulo. Ko ta porumeni, dodamo drobtine. Še preden te porjavijo, urno primešamo paradižnikovo mezgo in na tanke rezance narezane vampe. Nekoliko jih popražimo, nato pa dodamo strt česen, nasekljan peteršilj in ščep majarona. Solimo, popramo, posujemo s papriko in takoj prilijemo vino, da ta ne porjavi. Premešamo in počasi prilijemo vrelo juho. Premešamo in zelo počasi kuhamo, da se vampi lepo zmehčajo in se jed zgosti. Nadevamo jo v krožnike in izdatneje posujemo s parmezanom ter ponudimo s svežim kruhom ali s polnovredno masleno koruzno polento.