Gobji bolonjez je neverjetno mesnega okusa. Zaradi odlične kombinacije pravih začimb (tu veliko vlogo igrata timijan in lovorjev list) in gob (suhe gobe, ki jih ponovno navlažite, imajo močan in res odličen okus) ter vina (ki poskrbi za močne okuse) je ta omaka resnično bogata in neverjetno okusna. Pa še videti je nadvse podobna tisti originalni mesni različici.

Bolonjska omaka z gobami je primerna za vegansko ali vegetarijansko prehranjevanje, navdušila pa bo tudi vse, ki uživate v mesni bolonjski omaki, pa si občasno želite nekaj drugačnega.

Glavna zvezda v tej omaki so seveda gobe. Če le uspete, poleg svežih uporabite tudi suhe. Ker so sušene, res pomagajo pri krepitvi okusov. Uporabite suhe jurčke ali pa mešanico gob. Še to – namesto svežih gob lahko uporabite tudi zamrznjene. Brez težav kupite (ali naberite, če imate dovolj znanja!) večjo količino svežih, jih očistite in narežite na rezinice. Zamrznjene rezinice gob ob začetku kuhanja vzemite ven in pustite, da deset minut počivajo na sobni temperaturi, nato pa jih narežite. Omaka bo kljub temu odlična.

Kuhano omako lahko pripravite tudi vnaprej in jo nato segrejete. Za kak mesec jo lahko tudi zamrznete.

Preden si pogledate, kako pripraviti najboljšo vegansko bolonjsko omako na svetu, pa še nekaj idej za pripravo jedi z gobami:

Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene

Krepka gobova juha z blitvo in azijskimi špageti

Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki

Brusketa z gobami

Krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami

Rižota z rumeno bučo in gobami

Še več jedi z gobami pa najdete na tem seznamu jedi z gobami.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za omako:

1 žlica olivnega olja

1 korenje

1 steblo zelene

1/2 (rdeče) čebule

sol

poper

1 strok česna

0,5 dcl rdečega vina

1 žlica suhih gob (neobvezno)

200 g poljubnih svežih gob

0,5 dcl zelenjavne jušne osnove

2 dcl paradižnikove kaše

1 Kotányi lovorjev list

1/2 žlička Kotányi suhega origana

2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega timijana

Ostale sestavine:

160 g rezancev

sol

PRIPRAVA

Suhe gobe namočite v 0,5 dcl vroče vode. Sveže pa očistite in narežite. Prav tako očistite in narežite tudi korenje, čebulo in zeleno.

V veliki kozici segrejte olje in na njem prepražite čebulo, zeleno in korenje. Dodajte malo soli in popra. Ko se zelenjava zmehča, dodajte česen, origano in timijan ter pražite le toliko, da česen zadiši. Namočene gobe narežite, tekočino pa prihranite za kasneje. K zelenjavi dodajte sveže gobe in kuhajte, da gobe izpustijo svojo tekočino in se le-ta malo pokuha. Nato dodajte vino še in kuhajte 5 minut, da alkohol izpari, ostane pa čudovita aroma. Nato dolijte vodo, v kateri so se namakali jurčki, a pazite, da ne dodate tudi usedline. Dodajte še preostalo zelenjavno osnovo, lovorjev list ter paradižnikovo kašo in premešajte. Kuhajte na nizki temperaturi vsaj 20 minut, da se okusi prepojijo in omaka zgosti.

Rezance skuhajte po navodilih na embalaži, nato jih odcedite, a prihranite nekaj vode, v kateri so se kuhali.

Omako poskusite ter dosolite in dopoprajte, če je potrebno. V primeru, da se je omaka preveč zgostila, dodajte nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine. Nato v omako umešajte rezance in dobro premešajte.

Rezance z gobjim bolonjezem servirajte na krožnik, jih po želji okrasite s svežim peteršiljem ali timijanom in takoj postrezite.