Parmezanov pokrov lososa zaščiti in poskrbi, da se v pečici ne izsuši, poleg tega pa ga še posoli (dodatnega soljenja nežen lososov file ne potrebuje) in odišavi. Poleg pripravite pečen brokoli, ki se v pečici peče enako dolgo časa kot losos in to brez vsakršnega predhodnega kuhanja. V pečici pečen brokoli je popolnoma drugačen od kuhanega. Je bolj polnega okusa. Pomembno je le, da ga pred peko malo odišavite (česen, poper) in namastite (tistih nekaj žlic olja bo brokoli ob stiku s temperaturo zmehčal). In naj vas ne bo strah, ko brokolijeve cvetke malo počrnijo, te majhne črne sledi so nujne, ker je tam ves okus.

Poleg te jedi si privoščite kos svežega (polnozrnatega) kruha in skledo solate. Popoln in hiter obrok!

Pa še nekaj idej za pripravo lososa:

- Lososov polpet z ocvrtim jajčkom

- Losos v masleni omaki

- Burger z lososom

- Curry z lososom in špinačo

Še več receptov z ribami in morskimi sadeži najdite pod oznako ribe.

Pa še nekaj napotkov pri pripravi današnjega recepta:

- Lahko uporabite sveži ali odmrznen file lososa. Kako kupiti svežega in ga zamrzniti po porcijah, si poglejte tukaj.

- Prav tako lahko uporabite tudi zamrznjen brokoli. Tega pred peko pustite 10 minut počivati na pultu, potem pa ga pripravte kot opisano v receptu.

- Losos lahko namažete z gorčico ali pa olivnim oljem – potrebujete pač nekaj, da se bo parmezanova mešanica lepo prijela na file.

- Po želji lahko en strok naribanega česna dodate tudi na brokoli.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za lososa:

2 fileja svežega lososa

15 g parmezana

15 g kruhovih drobtin

1 vejica svežega peteršilja

2 žlici gorčice

(olivno) olje

Sestavine za pečen brokoli:

250 g brokolija

1/2 žličke mletega česna ali 2 stroka svežega naribanega česna

1/2 žličke soli

2 žlici olivnega olja

1/2 žličke popra

PRIPRAVA

Filejema ostranite morebitne preostale koščice in po želji še kožo. Brokoli narežite na majhne cvetke.

Parmezan naribajte, peteršilj sesekljajte in oboje stresite v posodico. Dodajte še drobtine in vse premešajte.

Cvetke prenesite v posodo, dodajte česen, sol in poper ter vse prelijte z oljem. S čistimi rokami vse dobro premešajte.

Pekač obložite s papirjem za peko. Na sredino pekača pokapajte čisto malo olja. Nanj položite fileja in vsakega premažite z žličko gorčice. Nanjo razporedite parmezanovo mešanico. Na vrh vsakega fileja s parmezanovim pokrovom pokapajte nekaj kapljic olja.

Okoli fileja razporedite brokolijeve cvetke, nato pa pekač za 15 minut postavite v pečico, ogreto na 200°C.

Ko sta fileja pečena, pekač previdno vzemite iz pečice. Fileja postrezite skupaj s pečenim brokolijem.