Kupljene marmelade so včasih res preveč sladke. Da je domača marmelada mazljiva, manj sladka in vseeno nadvse odlična, uporabite agartino. Agartina je čudovito rastlinsko želirno sredstvo, ki je idealno za pripravo manj sladkih marmelad. Pridobiva se iz alg in je brez okusa in arome. Ker agartina prevzeme želirno vlogo, lahko uporabite manj sladkorja, ki ponavadi prevzame nalogo želiranja.

Priprava katere koli marmelade je enostavna:

1. izberite sadje – izberite zrelo sadje, ki je sočno in sladko – tako bo treba dodati dosti manj sladkorja

2. pripravite sadja – sadje dobro umijte, odstranite peške in druge morebitne nepravilnosti

3. pripravite kozarčke – izberite le tiste s pokrovčki, ki se dobro prilegajo, nato jih dobro umijte in posušite

4. sterilizirajte kozarčke – kozarčke in pokrove postavite na pekač in “pecite” vsaj 15 minut v pečici, ogreti na 100°C, saj bo tako marmelada bolj obstojna in se ne bo pokvarila

5. sadje marinirajte – sadju dodajte sladkor in pustite, da nekaj časa počiva – najboljše čez noč, lahko pa tudi le pol ure

6. sadje spasirajte – zmehčano sadje stresite v posodo in ga spasirajte v gladko zmes - lahko pustite tudi večje koščke, če vam je tako všeč

7. marmelado začinite – v marmelado dodajte sestavine (začimbe, dišavnice …) , ki jo bodo naredile še bolj fantastičn

8. marmelado skuhajte – marmelado zavrite, nato pa kuhajte približno 15 minut, odvisno od količine sladkorja in mehkobe sadja

9. marmelado ustekleničite – nujno še vročo marmelado previdno prenesite v nujno še vroče kozarčke – najboljše, da kar z zajemalko – pazite, ker so vroči kozarčki in tudi marmelada

10. marmelado pokrijte – kozarčke dobro zaprite s pokrovčki – ko jih zaprete, naj se nujno naredi vakuum – to preverite tako, da jo nekaj trenutkov zatem, ko jo dobro zaprete, poskusite odpreti – če se ne bo odprla zlahka, je vakum dober, marmelada pa bo tako obstojna še več mesecev

11. marmelado ohladite – če so tako delale naše babice in mame, je edino pametno, da marmelado ohladimo tako kot one – pokrite z deko pustite ohlajati se čez noč

Marmelado uporabite kakorkoli želite. Za še več idej, pa si poglejte spodnje povezave:

Uporabite jo v sendviču z arašidovim maslom!

Seveda ne pozabite na palačinke. In to ne le tiste zavite, tanke. Lahko jo pokapate tudi na ameriške palačinke.

Uporabite jo lahko tudi v slastnih skutinih kozarčkih.

Čudovita je umešana v ovsene kosmiče.

Ali pa dodatek v jutranjih čeznočnih ovsenih kosmičih.

Če želite pripraviti še več marmelad, pa še več idej:

Slivova marmelada s cimetom

Domača borovničeva chia marmelada

Čili marmelada

Dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 majhne kozarčke)

1 kg izkočiščenih marelic

200 g sladkorja

10 g (1 zavojček) agartine

2 stroka vanilije

sok 1 limete ali limone

PRIPRAVA

Izberite zrelo sadje, ki je sočno in sladko – tako bo treba dodati dosti manj sladkorja. Sadje dobro umijte, odstranite peške in druge morebitne nepravilnosti, nato ga narežite.

Izberi le tiste steklene kozarčke s pokrovčki, ki se dobro prilegajo, nato jih dobro umijte in posušite. Kozarčke in pokrove postavite na pekač in “pecite” vsaj 15 minut v pečici, ogreti na 100°C, saj bo tako marmelada bolj obstojna in se ne bo pokvarila.

Sadju dodaj sladkor in limonin sok ter ga v večjem loncu kuhajte približno 15 minut, da se sadje dobro zmehča. Ko se sadje zmehča, ga spasirajte – spasirajte ga tako fino, kot želite. Dodajte agartino in vanilijevo pasto ter dobro zmešajte in kuhajte še približno 5 minut (kuhana je, ko se ne razlije nazaj, ko s prstom potegnete po žlici marmelade na krožniku). Namesto agartine lahko uporabite 300 g želirnega sladkorja. V tem primeru izpustite limonin/limetin sok. Vanilijeva pasta ni obvezna, doda pa lepo aromo in okus.

Nujno še vročo marmelado previdno prenesite v nujno še vroče kozarčke – najboljše, da kar z zajemalko – pazite, ker so vroči kozarčki in tudi marmelada. Kozarčke dobro zaprite s pokrovčki – ko jih zaprete, naj se nujno naredi vakuum – to preverite tako, da jo nekaj trenutkov zatem, ko jo dobro zaprete, poskusite odpreti – če se ne bo odprla zlahka, je vakum dober, marmelada pa bo tako obstojna še več mesecev.

Če so tako delale naše babice in mame, je edino pametno, da marmelado ohladimo tako kot one – pokrite z deko pustite ohlajati se čez noč.