Ameriška Louisiana, ki je bila sprva francoska, velja za zibelko džambalaje, pestre jedi polnega okusa, ki združuje vplive francoske Provanse, Španije in zahodne Afrike. Pri nas bi ji rekli rižota, ampak posebne morsko-mesne sorte, saj poleg zelenjave vključuje presenetljivo usklajeno kombinacijo piščančjega mesa, klobas in repkov kozic. Jed ima precej sorodnikov, med njimi sta španska paelja in gumbo, še ena jed iz Louisiane z domala enakimi sestavinami. Ampak gumbo pripravljajo drugače, je v obliki omake, obvezno vsebuje okro (ki je v džambalaji načeloma ni) in ga postrežejo tako, da z njim prelijejo ali oblijejo kuhan beli riž. Obstajata dve osnovni različici džambalaje, kažunska in kreolska, razlika je le v paradižniku, ki ga kažunska ne vsebuje. Jed (francosko jambalaia, angleško jambalaya) je bila prvič omenjena leta 1837 v delu Fortunata Chailana Leis amours de Vanus, leta 1878 pa se je prvič pojavila v kuharski knjigi Gulf City Cook Book, in sicer pod imenom jam bolaya. Provansalska beseda jambalaia sicer pomeni mešanico oziroma zmešnjavo. Najbolj tekne ob spremljavi Hanka Williamsa.