Uživamo še zadnje tople dni v tem letu, že naslednji teden je napovedano mrzlo in turobno vreme, kot je za november običajno. V takšnem vremenu pa, da ne bo večjega pretresa ob nenadnem prehodu iz poletja v zimo, se lahko pogrejemo z jedjo, ki s sestavinami nekoliko združuje letne čase. Poletne (čeprav suhe) slive, jesenske gobe in zelje, zimske mesnine… Bigos je tradicionalna poljska lovska jed, ki je sčasoma prešla tudi v ukrajinsko, belorusko in litovsko kuhinjo. Dopušča številne variacije in je zares lovska šele, če jo pripravimo z divjačino in dodatkom brinovih jagod. Ponekod jo pripravljajo z mešanico belega in rdečega zelja, litovska variacija vključuje drobno narezana jabolka, za jed pa na splošno velja, da ima toliko receptov, kolikor je kuharjev. V Šleziji bigos postrežejo s testeninami, podobnimi navadnim svaljkom. Priljubljeno je tudi kuhanje bigosa na prostem, v litoželeznih kotlih, kakor se pri nas kuha golaž ali bograč, zlasti ob zabavah v vseh letnih časih, ki se lahko raztegnejo na več dni. Če pripravite večjo količino bigosa, ga lahko brez skrbi zamrznete v manjših porcijah in porabite kdaj med tednom, ko zmanjka časa za kuhanje.