Večkrat pomislite, da bi cmoke, pa se vam ne da najprej lupiti krompirja, ga narezati in še skuhati? In nato še počakati, da se malo ohladi? Priporočamo, da pripravite skutine cmoke! Ti so pripravljeni dosti hitreje.

Cmoke lahko pripravite s katerim koli sadjem. Pripravite jih z marelicami, slivami ali pa s kakšnim drugim sadjem. Pozimi, če nimate nič zmrznjenega sadja, ki je sicer za pripravo cmokov čisto ok, uporabite kar marmelado. Ali pa arašidovo maslo. Izberite kar imate na voljo in kar vam je všeč.

Nekaj besed moramo nameniti tudi pripravi testa. Vsekakor drži, da je testo s skuto med pripravo mehkejše od tistega s krompirjem. In prav v tem je ves čar okusa in končne teksture cmokov. Za pripravo testa uporabite moko in zdrob, ki bo popil nežno skuto. Priporočamo, da uporabite spasirano skuto brez dodatne tekočine, saj bo tako oblikovanje lažje.

Preden pa si preberete, kaj vse potrebujete za pripravo teh cmokov in kako jih potem tudi pripravite, pa še nekaj idej za pripravo odličnih jedi s skuto:

Slasten (jutranji) toast s skuto, banano in arašidovim maslom

Poletni sendvički s skuto, rukolo in breskvami

Brokolijevo-špinačna juha s skuto

Božanska skutino-jogurtova krema s čipsom iz redkvic

Skutin štrukelj

Enostavna špargljeva pita

Korenčkovi štruklji

Pa še nekaj pomembnih informacij za lažjo pripravo cmokov:

Namesto marelic lahko uporabite slive, katero drugo sadje ali pa celo marmelado ali arašidovo maslo.

Uporabite rjavi sladkor ali pa sladkor v prahu.

Cmoke lahko tudi zamrznete! Cmoke surove – torej napolnjene in izoblikovane, a ne skuhane – položite na pomokan krožnik in položite v zamrzovalnik. Zamrznjene nato položite v vrečko in shranite v zamrzovalnik. Ko si jih zaželite, jih le skuhajte – nič jih ni treba odtajati – v vrelem kropu in povaljajte v drobtinah. Pozor, kuhanje zamrznjenih cmokov se bo malenkost podaljšalo.

Iz te količine sestavin lahko pripravite tudi 4 večje cmoke. V tem primeru se bo čas kuhanja morda malo podaljšal.

Dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za cmoke:

125 g skute

približno 50 g moke + za oblikovanje

20 g zdroba

sol

1 jajce

nekaj marelic, sliv ali celo nekaj žlic marmelade

Sestavine za omako:

40 g masla

15 g drobtin

cimet (neobvezno)

rjavi sladkor

PRIPRAVA

V skledi pretlačite skuto, dodajte jajce in premešajte. Potem dodajte še presejeno moko, zdrob in ščepec soli ter premešajte, da dobite kompaktno testo. Možno je, da bo treba dodati več moke – te dodajte le toliko, da testo ni več pocasto, a vseeno zelo voljo in mehko. Testo oblikujte v kepo in zavijte v prozorno folijo ter za 30 minut postavite v hladilnik.

Testo na pomokani površini zvaljajte v dolg svaljek, razdelite na 6 kosov in vsakega kar s prsi oblikujte v okrogle diske. Na sredino vsakega diska položite sadje ali marmelado in jih nežno oblikujte v cmoke. Za lažje oblikovanje uporabite še nekaj moke.

V veliki kozici zavrite vodo, jo solite in v njej cmoke kuhajte približno 15 minut.

V mali kozici stopite maslo, potem pa dodajte drobtine ter po želji še ščep cimeta. Če uporabite sladkor, lahko polovico sladkorja umešate v omako, z drugo polovico pa cmoke okrasite pred postrežbo. Drobtine pražite približno 2 minuti. Nato skuhane cmoke nežno položite v omako ter jih nato še obrnite, da se celotna površina cmoka objame z drobtinami.

Cmoke servirajte na krožnik, jih pokapajte s preostalo omako in po želji potresite še z nekaj sladkorja.