Začel se je šestminutni sodnikov podaljšek in vse je kazalo, da si bosta Olimpija in Maribor v Stožicah razdelila plen. Ljubljanski trener Safet Hadžić je miril igralce, naj zadržijo žogo in vzamejo remi, s katerim bi Olimpija morala biti zadovoljna, potem ko je hitro zaostajala za dva zadetka. Blizu je bil Hadžić temu, da bi tudi na sedmi tekmi proti Mariboru ostal neporažen, potem pa… »Ker sem strog trener, ne bom ovinkaril. Vratar Vidmar je storil veliko napako, ki si je na tej ravni ne bi smel privoščiti,« je Safet Hadžić okrcal Nejca Vidmarja za nerodno ustavljanje žoge s kolenom, kar je izkoristil Rok Kronaveter in zadel v prazno mrežo. Za veliko slavje Maribora v Ljubljani in vrnitev na prvo mesto. »Vidmar, viola!« so znali glasno zbosti na gostujočem sektorju.

Hadžić: Kolikor daš, toliko dobiš

»Najraje bi se pogreznil v zemljo,« je bil razočaran kapetan Nejc Vidmar, ki ni edini, ampak samo najbolj izpostavljen krivec za naiven poraz Olimpije. Svoj del odgovornosti z nevarno žogo po zraku na razritem igrišču bi lahko prevzel tudi branilec Eric Boakye. Olimpija na čelu z obema nezanesljivima štoperjema ne sme pozabiti, da jo je ravno Vidmar držal v igri, da ni že do polčasa prejela štiri zadetke, potem ko je v tekmo krenila tako nezbrano, da je Luka Zahović že po petdesetih sekundah zadel za vodstvo vijoličnih. Pol ure se je Maribor poigraval z nebogljenimi zmaji in se izkazal z agresivno, napadalno in kombinatorno igro. Olimpija si je privoščila toliko grobih napak že pri osnovnih podajah, da je po zadetku Kronavetra kazalo na ljubljanski polom. »Nemogoče je, da bi tak pritisk vršili skozi vso tekmo. Po vodstvu z 2:0 smo preveč popustili, kar je Olimpija hitro izkoristila in nas izigrala predvsem po desni strani igrišča,« je tekmo videl trener Maribora Darko Milanič.

Olimpija se je zbudila po zadetku Luke Menala, ko je močno zadišalo po prepovedanem položaju, a niti počasni posnetek nacionalne televizije ni jasno pokazal, ali je bil podajalec Tomislav Tomić res prehiter med prodiranjem v kazenskem prostoru gostov. Ljubljančani so začutili priložnost, podžgali navijače in tako stisnili vijolične, da je derbi dobil povsem novo dimenzijo. Ko je Ante Vukušić že v drugem polčasu najprej zgrešil enajstmetrovko in odbitek poslal v mrežo, je imela Olimpija »moment«, kot se rad izrazi Hadžić. A je do konca odigrala zelo previdno, kot da bi se prehitro zadovoljila s točko. Zakaj ni šla odločneje po tretji gol? »Maribora ne moreš dobiti na silo. Moraš ga najprej načeti in razbiti skozi igro. Miril sem igralce, ker sem vedel, da lahko izgubimo. In smo res. Po neumnosti,« se ni mogel sprijazniti Hadžić. Četrti zadetek Maribora je bil v sodnikovem podaljšku le posledica tretjega, po katerem je skoraj vso gostujočo klop izstrelilo na igrišče.

Olimpija je v celoti pokazala manj kot Maribor, zato je Hadžić pravilno ocenil: »Kolikor daš, toliko dobiš.« Vijolični so osvojili že peto zaporedno zmago v prvenstvu, kar jim je ob enakem številu točk z Olimpijo in boljšo razliko v zadetkih prineslo vodstvo v prvi ligi. Igralci si bodo razdelili pol milijona evrov, kolikor je športni direktor Zlatko Zahović nedavno obljubil za serijo zmag v septembru. Zdaj je postalo že tradicionalno, da so Stožice na derbijih za prvenstvene točke praviloma obarvane vijolično, saj je Olimpija na domačem igrišču večnega rivala nazadnje premagala 15. marca 2014. Od takrat je Maribor slavil na petih tekmah, šestkrat pa osvojil točko. »Tukaj imamo mir. Lažje se postavimo in lažje zmagujemo. V Ljudskem vrtu moramo bistveno več delati v napadu. Ko želimo prevladovati, nasprotniki komaj čakajo, da nas kaznujejo,« je Milanič pojasnil razloge za uspešno podobo Maribora v Ljubljani.

Mura le še točko od prvega mesta

Aluminij bo imel danes proti Celju (ob 18. uri) imenitno priložnost, da na prvem mestu ujame vodilni dvojec. Le na točko zaostanka se je po dvanajstem krogu približala Mura, ki je v Prekmurju razbila Domžale (3:0). Trener Andrej Razdrh ne najde rešitve, da bi zbudil moštvo. Ne gre mu niti s tremi niti s štirimi branilci v liniji. »Iste napake v obrambi se nam ponavljajo že dolgo. Poskušamo igrati, a nas nič ne nagradi, zato gre žoga v vratnico namesto v mrežo,« je povedal. Tabor je v obračunu novincev v prvi ligi suvereno opravil z Bravom (3:1). Rudar je bil proti Triglavu na pragu premierne zmage, a je Egzon Kryeziu v sodnikovem podaljšku zadel za prvi kranjski remi v sezoni.