Vsega deset minut je bil v lanski sezoni sedemkratni evropski prvak Milan oddaljen od prve uvrstitve v nogometno ligo prvakov po sezoni 2013/14. A nato je Radja Nainggolan zadel za Inter proti Empoliju in sanje rdeče-črnih so se razblinile. Kljub temu se je zdelo, da je Milan na pravi poti in da bo letošnja sezona tista, ki bo navijačem, vajenih osvajanja najpomembnejših lovorik, vrnila nasmešek na obraz. Dodatni zagotovili za to naj bi bili klubski legendi Paolo Maldini in Zvonimir Boban, ki so ju v preteklosti že večkrat vabili v upravo, a sta ponudbe venomer odklanjala z utemeljitvijo, da tega ne bosta storila, dokler ne bosta prepoznala pravega in ambicioznega projekta. Ta je bil najavljen po tem, ko je klub prevzela ameriška investicijska družba Elliott Management Corporation, najprej Maldini in nato še Boban sta se končno vrnila, s tem pa se je vrnila tudi vzhičenost navijačev.

Ko bi se vse skupaj moralo pretopiti v rezultate, pa je sledilo strmoglavljenje. Milan je namreč proti Fiorentini v 6. krogu italijanskega prvenstva doživel že četrti poraz, kar se mu ni pripetilo vse od sezone 1938/39. Z vsega šestimi točkami je na lestvici le eno mesto nad mesti, ki vodijo v drugo ligo, potrpljenje pa so izgubili tudi najzvestejši navijači, ki so na omenjeni tekmi proti Fiorentini v drugem polčasu sprva pospravili transparente in vodstvu kluba sporočili, da si jih ne zasluži, nato pa protestno še pred koncem zapustili tribuno.

Težave Milana imajo sedaj že precej dolgo brado. Nekdanji dolgoletni predsednik Silvio Berlusconi je resda klub leta 1986 rešil bankrota in ga spremenil v enega najbolj trofejnih klubov na svetu, a je po drugi strani v zadnjih letih za krmilom povsem ustavil vlaganja vanj in s tem poskrbel, da je kakovost igralskega kadra močno padla, hkrati pa se klub ni držal niti smernic finančnega fair playa evropske nogometne zveze Uefa. Mnogi Berlusconiju zamerijo tudi to, da je klub aprila 2017 prodal povsem neznanemu kitajskemu podjetniku Yonghong Liju, ki si je del vsote za nakup italijanskega velikana, natančneje 303 milijone evrov, sposodil pri že omenjeni ameriški investicijski družbi Elliott Management Corporation. Ni jih bilo malo, ki so že tedaj opozarjali, da je posel sklenjen z absurdno 10-odstotno obrestno mero, ob tem pa je imel Kitajec le 18 mesecev časa, da znesek povrne. Ko se Li 10. julija 2018 ni držal dogovorjenih rokov za poplačilo in na tisti dan Elliottu ni nakazal 32 milijonov evrov, je postalo dokončno jasno, da je klub izgubil. Številni so pričakovali, da se bodo Američani nemudoma odločili za prodajo, a se to ni zgodilo. Lastnik Gordon Singer je namreč v uradni izjavi dejal, da bo klub najprej pripeljal nazaj na vrh Evrope, nato pa bo iskal kupca in tako s poslom zaslužil.

Ameriški lastniki so se tako lotili prenove, v klub zvabili že omenjena Maldinija in Bobana, za glavnega direktorja pa iz Arsenala pripeljali Ivana Gazidisa. Ob tem so reševali in še naprej rešujejo tudi zadeve z Uefinim finančnim fair playem. Letos so se zavestno odrekli sodelovanju v evropski ligi, da bi imeli več časa za ureditev bilanc. Hkrati so Američani odobrili kar nekaj denarja za nove nakupe, nazadnje letos poleti okoli 100 milijonov evrov, a se je očitno zapletlo tam, kjer so mnogi opozarjali, da bi se lahko – pri trenerju. Potem ko je Gennaro Gattuso v zadnjem letu in pol Milanovim igralcem vcepil zavedanje, za kako pomemben dres igrajo, je njegov naslednik Marco Giampaolo porušil težko postavljeno. Vsaj za zdaj vse tako kaže.

Giampaolo sicer v Italiji velja za nogometnega profesorja, prvega po Arrigu Sachiju, ki je tudi njegov velik zagovornik. A v preteklosti še ni vodil velikih klubov in je lani s Sampdorio osvojil deveto mesto. Ravno pomanjkanje izkušenj je tisto, kar se za zdaj kaže kot pogubno. Milan pod Giampaolom nima ne repa ne glave, nekaj, kar je 52-letni strateg obljubljal, da bo vzpostavil nemudoma. Ravno zato mnogi zahtevajo njegovo menjavo, a do nje, vsaj za zdaj, ni prišlo. »Ko smo izbrali Giampaola, smo vedeli, da gre za trenerja, ki rabi čas, da vpelje svojo nogometno filozofijo. Na začetku smo pričakovali nekaj težav, čeprav ne takšnih. Ne glede na vse pa ima Giampaolo našo popolno podporo,« pravi Paolo Maldini. Medtem kaže, da Milan vsaj še naslednjo sezono tako želene lige prvakov, ki bi prinesla tudi prepotrebni finančni priliv, ne bo videl.