Vse je nared za veliko predstavo. Še lestvica se je po enajstem krogu prvič v novi sezoni izoblikovala tako, da sta Olimpija in Maribor pristala na vodilnih položajih v prvi slovenski ligi. Ljubljančani napovedujejo napadalen nogomet, s katerim bi Mariboru v primeru zmage pobegnili na šest točk. Vijoličasti prihajajo v prestolnico, da bi se na prvem mestu izenačili z Olimpijo. Kranjski sodnik Nejc Kajtazović bo na slovenskem derbiju prvič v karieri delil pravico v Stožicah.

Safet Hadžić adut Olimpije

Olimpija ima velikega aduta na trenerski klopi, saj Safet Hadžić še nikdar ni izgubil derbija z Mariborom. »Moja filozofija igre očitno ne ustreza Mariboru, a se ne zanašam na preteklost. Vsakega niza je enkrat konec, vendar gremo v to tekmo z jasnim ciljem. Po zmago,« napoveduje Safet Hadžić, ki je z motivacijskimi sposobnostmi dvignil moštvo po izpadu iz pokala. Olimpija si pred derbijem ne bi mogla zaželeti boljše popotnice. V sredo je v Domžalah zmagala z atraktivnim slogom in se proslavila z učinkovitostjo. »To je bila ena od tekem, ko se igralci zavedajo, kaj morajo narediti. Ponosen sem na njih, da so odigrali povsem v skladu z načrtom.«

Od zadnjega derbija v Ljudskem vrtu (0:0), ko je Olimpija skoraj vso tekmo odigrala z igralcem manj, se je veliko spremenilo. Večna tekmeca sta že avgusta zapustila evropsko prizorišče in se po izpadu iz pokala osredotočila samo na prvenstvo. Ker se obeta srdit boj za naslov prvaka, bo pomembna vsaka tekma. Vsak derbi. »Maribor ima toliko kvalitete, da zna kaznovati vsako napako nasprotnika. Obe ekipi imata ogromno dobrih igralcev, zato se obeta zanimiv derbi. Tudi če dobimo pet golov, je najpomembnejše, da dosežemo enega več od nasprotnika,« pravi Hadžić, ki bo v obrambi pogrešal kaznovanega Mackyja Bagnacka. Ker je Olimpija v zadnjem obdobju uspešnejša v Ljudskem vrtu, navijači želijo videti prvenstveno zmago tudi v Stožicah, kjer so Ljubljančani nazadnje slavili pred več kot petimi leti. Odtlej so na desetih tekmah šestkrat remizirali in štirikrat izgubili.

Maribor štirikrat zapored ni slavil

Štirje so. Alexandru Cretu, Denis Klinar, Nemanja Mitrović in Rok Kronaveter. Vsi bivši zmaji. Ampak le prvi je proti Olimpiji v Stožicah že igral v vijoličastem. Za preostale tri bo danes prvič, zlasti za Mitrovića in Kronavetra pa bo še toliko bolj poseben derbi. Na nadvozu Celovške je Mitrović nedavno »visel«, potem ko je iz Poljske prestopil v Ljudski vrt in se tam takoj znašel morda ne še povsem kot lider, vsekakor pa kot steber sicer še vedno mestoma majave mariborske obrambe. »Za nekatere bo ta derbi poseben iz nekih drugih razlogov,« ni ušlo niti branilcu Mitji Vilerju. Dobro ve, kako je na derbijih, ko pa bo ta že njegov petintrideseti. »Seveda ima vpliv, ampak pomembno je, kako bo vsak posameznik reagiral,« je ocenil Darko Milanič, trener Maribora. »Če bo želel pokazati celemu svetu, da je bila storjena napaka… Ne. Narediš svoje. Mirno in odločno. To, da bo navijanje proti nam, mora biti samo spodbuda. Je pa res, da sam take izkušnje nisem imel, nisem odšel iz Partizana k Crveni zvezdi. Ampak to so stari časi,« je zamahnil, ko mu je ušlo, da je res bila ponudba z Marakane.

Sveži časi so pač malo drugačni. Kajti še ena četverica je. Četverica zaporednih derbijev, v katerih Maribor ne samo da ni slavil, temveč je v Ljudskem vrtu na treh vzel le točko, vmes v Stožicah marca remiziral. Brez doseženega gola, tri derbije in pol je že od zadnjega gola zmajem. Vijoličasti po seriji petih, bolj suverenih zaporednih ligaških zmag danes lahko ulovijo Olimpijo. Z zmago, toda Milanič najprej želi bolj stabilno bazo svojega moštva. »Vi zelo radi poudarjate napadalni nogomet, ampak jaz vidim tudi kaj drugega. Tudi branijo se, kot je treba, proti nam se postavijo v dober blok, imajo izjemno dober protinapad, hiter prehod in iskanje prostora za nasprotnikovim hrbtom.« In kako se bo odzval Maribor, ki bo brez kaznovanega Blaža Vrhovca? »Ko bomo v bloku, bomo morali biti agresivni, da nas ne izigrajo, saj imajo dobre strele in dobre driblinge. To je kompleten repertoar nogometa, ne moreš biti dober le v enem segmentu. Igralci, ki imajo kvaliteto, morajo narediti neki višek, ne zgolj iskati podaje. Če nam ne bo uspelo narediti viška s predrznostjo, ne bomo uspešni,« se v tekmo podaja Milanič. Z vodilom: »Narediti moramo manj napak kot oni.« Naš namig: 0.