Slovenska odbojkarska reprezentanca odšteva ure do začetka evropskega prvenstva in svoje prve tekme na njem. Medtem ko se je večina v slovenskem taboru že osredotočala na današnji obračun, je selektorja Alberta Giulianija in kapetana Tineta Urnauta čakala še zadnja medijska obveznost. Skupaj s preostalimi selektorji in kapetani reprezentanc v slovenski skupini C sta stopila pred novinarske mikrofone in še enkrat razkrila pričakovanja za turnir. Ta so znana. Boj za odličje, če bo vse šlo gladko in igra steče, celo za najžlahtnejše.

Prva stopnica na poti do nje za Slovence ne bi smela biti previsoka, saj jim bodo na nasprotni strani mreže stali odbojkarji Belorusije. Z njimi so se pomerili pred nedavnim, saj so bili udeleženci julijskega kvalifikacijskega turnirja za ligo narodov v Ljubljani. Dvoboj se je končal s pričakovano zmago Slovenije s 3:1, tekmeci pa so obračune v Stožicah izkoristili predvsem za spoznavanje dvorane, v kateri bodo nastopali v naslednjih dneh.

Belorusi so priprave na šampionat sicer začeli z nastopi v zlati evropski ligi, v kateri so preizkusil tudi nove igralce, tekmovanje pa končali s srebrom okoli vratu. »Na dvoboj s Slovenijo in evropsko prvenstvo smo pripravljeni. Slovenska reprezentanca ima na voljo izvrstne igralce, ki igrajo odlično odbojko. Da turnir začenjamo proti domačinu, za nas ni težava. To pomeni, da bo na tekmi več navijačev,« je v polomljeni angleščini dejal dobro razpoložen kapetan Belorusije Sergej Busel.

A visokoraslemu 30-letniku, v višino meri kar 205 centimetrov, se želja po igranju pred polnimi tribunami bržkone ne bo uresničila. Slovensko javnost odbojkarska mrzlica še ne trese, saj je po zadnjih podatkih za uvodno tekmo prodanih le 3000 vstopnic. Odbojkarski zvezi Slovenije nekaj več optimizma vliva informacija, da so navijači v zadnjih dneh kupili 6000 vstopnic, število vseh prodanih kart je zdaj 26.000. »Ljudi smo že velikokrat povabili na tekme. Morda bo obisk boljši, ko se bo prvenstvo začelo. Zagotovim lahko, da se bomo trudili in borili za vsako točko ter pustili srce na igrišču. Večja ko bo podpora, bolje bomo igrali,« je ostal optimističen Tine Urnaut.

Njegov selektor Andrea Giuliani se po drugi strani ukvarja z nekaj manjšimi poškodbami svojih igralcev. Zlasti Tončka Šterna, ki v teh dneh zaradi rame ni treniral. Ne glede na to, Italijan zatrjuje, da je ekipa pripravljena na izzive. »Seveda je nekaj manjših težav, a razmišljamo kot ekipa. Prva tekma je vedno težka, posebno na tako velikem tekmovanju in na domačem parketu. Belorusi so na višji ravni, mi pa bomo morali igrati kar najbolje, da jih premagamo. Z njimi smo se letos že pomerili, a to je zdaj nova ekipa, ker imajo tri nove igralce.« je zatrdil Alberto Giuliani, ki je imel v mislih predvsem korektorja Arturja Udrisa. Ta si, tako kot številni njegovi reprezentančni soigralci, kruh služi v močni ruski ligi.

In medtem ko slovenski odbojkarji pred prvenstvom hrabro napovedujejo boj za medalje, je bila danes želja Giulianija zgolj podpora s tribun. »Slovenski navijači znajo biti zelo spodbudni, lahko nas zelo razbremenijo,« je zaključil 54-letni strokovnjak.

Evropsko prvenstvo, tekme Slovenije v skupini C, jutri ob 20.30: Slovenija – Belorusija, sobota, ob 20.30: Slovenija – Finska, nedelja, ob 20.30: Turčija – Slovenija, torek (17. 9.), ob 17.30: Slovenija – Severna Makedonija, sreda (18. 9.), ob 17.30: Slovenija – Rusija.