Letošnje že 31. evropsko prvenstvo bo prvič potekalo v štirih državah, saj ga bodo poleg Slovenije gostile še Francija, Belgija in Nizozemska, premierno pa se ga bo namesto 16 reprezentanc udeležilo 24. Med njimi tudi Črna gora in Severna Makedonija, za kateri bo to krstni nastop na šampionatu stare celine. Za naziv evropskega prvaka se bo potegovalo kar 336 odbojkarjev, če bodo želeli priti do naziva najboljšega v Evropi, pa bodo morali odigrati devet tekem. V 18 dneh se bo skupno zvrstilo 76 tekem, ki bodo odigrane v devetih različnih mestih, to so Ljubljana (Slovenija), Pariz, Nantes, Montpellier (Francija), Antwerpen, Bruselj (Belgija), Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn (Nizozemska).

Odbojkarje po že tako naporni sezoni čaka neizprosen ritem tudi na evropskem prvenstvu, kar mnogim ni po godu. »Štiriindvajset ekip je preveč. To se je videlo že na evropskem prvenstvu za ženske. Odstotek tekem, ki so se končale z izidom 3:0, je veliko večji kot na prejšnjih tekmovanjih. To ni dobro za odbojko, potrebujemo izenačene obračune. V Evropi ni 24 enakovrednih ekip, zato bi raje videl prvenstvo s 16 reprezentancami,« nezadovoljstva pred začetkom turnirja ni skrival selektor Poljske Vital Heynen.

Naslov prvaka bo branila Rusija, ki je na zadnjem prvenstvu na Poljskem pred dvema letoma v velikem finalu s 3:2 premagala Nemčijo in osvojila že svojo 14. lovoriko najboljšega v Evropi. Rusi so v tem pogledu daleč najuspešnejši udeleženci tekmovanja, saj ima njihova najbližja zasledovalka Italija šest naslovov. Oboji se bodo z zlatim odličjem spogledovali tudi tokrat, njihove načrte pa jim bodo poskušali prekrižati nemara celo prvi favoriti prvenstva Poljaki, ki prihajajo na turnir z nazivom svetovnih prvakov. Odbojkarski poznavalci med moštvi, ki se utegnejo potegovati za medalje, vidijo še reprezentance Nemčije, Srbije, Francije, Bolgarije in seveda Slovenije.

Za igralce slovenskega selektorja Alberta Giulianija bo to že osmi nastop na evropskem prvenstvu in obenem odlična priložnost, da pred domačimi gledalci še drugič v zgodovini in prvič po nepozabnem letu 2015 posežejo po odličju. Za Slovenci je dolgo pripravljalno obdobje, saj se je reprezentančna sezona zanje začela že 15. maja. V tem času so skupno odigrali devet pripravljalnih tekem proti Egiptu, Italiji, Grčiji in Srbiji, si na domačem turnirju challenger priigrali nastop v elitni ligi narodov, na Poljskem v Gdansku pa se proti Francozom, Tunizijcem in Poljakom neuspešno potegovali za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu. »Ti fantje so desetletje in več, nekateri tudi 15 let, na voljo Sloveniji, reprezentanci. V vseh letih so prinesli ogromno veselja vsem nam. To, da jih podpremo, jim enostavno dolgujemo,« je pred začetkom prvenstva zatrdil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Slovenci bodo lov na najvišja mesta in morebitni finale v Parizu začeli z današnjo tekmo proti Belorusiji, v njihovi skupini C pa jim bodo na poti do izločilnih bojev v ljubljanskih Stožicah stali še odbojkarji Finske, Turčije, Severne Makedonije in Rusije. »Domače prvenstvo je zagotovo nekaj posebnega. Želim si, da bodo tribune polne in bomo občutili, da igramo doma. Nekaj evropskih prvenstev in pomembnih tekem imamo že za sabo. Upam, da nam bodo te izkušnje ob podpori navijačev prišle prav in da bomo napravili še korak naprej,« se nadeja kapetan Slovenije Tine Urnaut. Korošec je prepričan, da se on in soigralci lahko enakovredno kosajo z najmočnejšimi evropskimi odbojkarskimi velesilami, kot največjo prednost slovenske reprezentance z izjemo domačih navijačev pa vidi v izvrstni tehnični podkovanosti. »Vedno govorimo, da smo odvisni od servisa, a se s tem ne bi strinjal. Mislim, da imamo odlična tudi blok in obrambo. Če bosta oba na visoki ravni, verjamem, da smo lahko enakovredni najboljšim reprezentancam,« pravi Urnaut.