Medtem ko moške odbojkarske reprezentance odštevajo še zadnje ure do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki se začenja jutri, se je žensko minuli konec tedna že končalo. Naslov najboljših na stari celini so ponovno osvojile Srbkinje, varovanke Zorana Terzića pa so s finalno zmago proti domačinkam Turkinjam ubranile naslov izpred dveh let. Še četrtič v zadnjih štirih letih (olimpijske igre 2016, evropsko prvenstvo 2017, svetovno prvenstvo 2018 in letošnje evropsko prvenstvo) so Srbkinje igrale v finalu, po grenkem porazu proti Kitajski v Riu de Janeiru pa je to že tretja zlata kolajna zapovrstjo z velikih tekmovanj.

Branilke naslova so se v finalu pomerile s Turkinjami. Domačinke so bile zaradi podpore navijačev v finalu v vlogi favoritinj. To vlogo so v prvem nizu tudi potrdile (25:21) in pred polnimi tribunami v Ankari povedle z 1:0. A sledil je prvi preobrat, Srbija je dobila naslednja dva niza (25:21, 25:21) in bila le še niz oddaljena od osvojitve tretjega naslova evropskih prvakinj v zgodovini. Toda z veliko borbe ter z odlično podporo s tribun so Turkinje dobile četrti niz (25:22), tekma pa se je pred odločilnim nizom vrnila na začetek. Tudi peti niz je bil izjemno izenačen, reprezentantke Srbije pa so unovčile vse izkušnje z zadnjih velikih tekmovanj in ga dobile s 15:13. Veliko slavje se je lahko začelo.

Turki so pripravili pekel

»Izjemno sem srečna in ponosna. Igrati v takem vzdušju je bilo fantastično. Turčija je igrala odlično, nam pa je bilo težko biti tam, kaj šele dobro igrati in zmagati. Res sem zelo srečna, to je velik uspeh. Ponosna sem,« je besede po koncu nedeljskega finala v solzah težko našla srbska odbojkarica Tijana Bošković, ki je bila razglašena za najkoristnejšo igralko (MVP) turnirja.

Da je bilo vzdušje res naelektreno, je potrdil tudi srbski selektor Zoran Terzić. »Iskreno povedano, če bi bila tekma kjer koli drugje, bi bilo za nas malo lažje. To je bil pravi pekel, od prvega sodnikovega žvižga do zadnje točke je bilo navijaško vzdušje neverjetno. Z igralkami nismo mogli veliko komunicirati, saj se nismo slišali,« je najprej dejal 53-letni Beograjčan. Nato je pohvalil svoje izbranke: »Cel turnir je bil zelo težek. Ponosen sem, da tudi ko odigramo slabšo tekmo, zmagamo. Ali pa odigramo slabši turnir, vseeno osvojimo kolajno. To je pokazatelj, da smo prava ekipa, ki v vsakem trenutku ve, kaj hoče, nikoli ne obupa in si vedno želi zmage. Igralke so se navadile zmagovati, in to je le dobro.«

Osem tisoč ljudi rajalo v Beogradu

Slavje odbojkaric v modrih dresih se je iz dvorane v Ankari preselilo v njihovo garderobo, izjemen uspeh pa so v ponedeljek ob vrnitvi igralk v domovino pozdravili tudi srbski navijači. Veliko slavje je bilo že na letališču Nikola Tesla v Beogradu, kjer so odbojkarice pozdravili s stoječimi ovacijami in vzklikanjem »Srbija, Srbija!«. Izjemno vzdušje se je nadaljevalo tudi v središču Beograda. Na trgu blizu beograjske skupščine se je zbralo okoli osem tisoč ljudi, množica pa je eksplodirala od navdušenja, ko se zlate odbojkarice pojavile na balkonu.

»Ta balkon so sanje vsakega dekleta pred vami. Zato igrajo odbojko. To so sanje vsake mlade odbojkarice, ki šele začenja s tem športom. Vaša ljubezen do nas je neopisljiva. S tako podporo ste naredili veliko stvar za naš šport,« je izbrano množico nagovoril selektor Terzić. Kapetanka zlate selekcije Maja Ognjenović je dodala: »Hvala za izkazano ljubezen in podporo. Vidimo se naslednje leto na istem mestu z enakim razlogom.« Srbkinje bodo na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto glavne favoritinje za zlato medaljo, evropsko zlato pa bodo čez dve leti branile na domačih tleh.