Po uspešnih kvalifikacijah za ligo narodov in spodletelem poskusu uvrstitve na olimpijske igre bo šampionat v Stožicah predstavljal vrhunec letošnje reprezentančne sezone. Ta se je začela že maja, vse odtlej pa vrsta Alberta Giulianija pili svojo igro in formo. Čeprav se je Slovencem generalka pred začetkom turnirja ponesrečila, saj so pretekli teden izgubili obe tekmi s Srbijo, pa to ne zmanjšuje njihovega optimizma.

»Do tekmovanja so še trije dnevi, zato nervoze še ne čutimo. Verjetno se bo noč pred začetkom turnirja to spremenilo in se bo res spalo nekoliko slabše. A skušali se bomo umiriti in osredotočiti izključno na odbojko,« je povedal igralec Jani Kovačič. Sedemindvajsetletnik bo zaradi poškodbe Urbana Tomana edini pravi libero v moštvu, ki z izjemo manjših zdravstvenih nevšečnosti nima težav s poškodbami. Dobro se počuti tudi Klemen Čebulj, ki je prvo pripravljalno tekmo s Srbi zaradi bolečin v trebušni preponi končal predčasno. »Zdravstveno stanje je super in mislim, da ne bo nobenih težav. Opravili smo vse teste, ki niso pokazali nobenih posebnosti. Treniram brez problemov, zato bom lahko že na uvodni tekmi startal na vso moč,« je ob včerajšnjem druženju z mediji zatrdil Klemen Čebulj.

V slovenskem taboru bodo do začetka prvenstva opravili še štiri treninge, na katerih bodo odpravljali še zadnje napake, obenem pa se že posvetili tudi analizi Belorusije. Ta bo njihov prvi tekmec v skupini C, ki jo sestavljajo še Turčija, Finska, Severna Makedonija in Rusija. »Belorusi niso v naših mislih, zdaj razmišljamo le o nas samih in kako izboljšati našo igro. Čakajo nas močni nasprotniki, tudi takšni, proti katerim na uradni tekmi še nismo zmagali. Treba bo razmišljati o vsaki tekmi posebej. Bolj ko se bo prvenstvo približevalo koncu, bolj bomo morali dvigovati svojo raven igre,« je zatrdil kapetan reprezentance Slovenije Tine Urnaut.

Da je čakanja naposled konec in da je prvenstvo pred vrati, veseli tudi selektorja Alberta Giulianija. »Končno bomo začeli. Po štirih mesecih trdega dela je lepo, da bomo začeli. Pričakujemo, da bomo pokazali našo najboljšo odbojko. Imamo nekaj manjših težav, a smo na to že navajeni. Telesno smo odlično pripravljeni, psihično tudi, taktično prav tako. Pripravljeni smo, da dobro odigramo,« je svoje misli strnil selektor Alberto Giuliani.

Cilj, s katerim se Slovenija podaja na svoje osmo evropsko prvenstvo, je sicer jasen. Reprezentanti v en glas poudarjajo, da je v njihovih mislih osvojitev medalje in morda celo ponovitev dosežka izpred štirih let, ko so zaigrali v finalu in postali evropski podprvaki. »Glede na to, da smo skupaj že štiri mesece, trdo treniramo in igramo pred domačimi gledalci, bi bilo vse drugo kot razmišljanje o medalji nesmiselno,« je dejal bloker Alen Pajenk. Ob tem je triintridesetletnik še pripomnil: »Upam, da bomo tako kot pred štirimi leti tudi zdaj tako izvrstna ekipa. Da si bomo stali ob strani, pomagali in igrali še bolje kot takrat.«