Gospod Boričić, kakšno evropsko prvenstvo lahko pričakujejo navijači ?

Imamo dva dela. Prvi je bil ženski, ki je bil odličen. Tudi zato ni razlogov, da bi dvomil, da podobno ne bo veljalo za moško prvenstvo.

Na evropskem prvenstvu bo prvič nastopilo 24 reprezentanc. Ne le v odbojki, tudi v drugih moštvenih športih je zaznati trend rasti števila udeležencev na velikih tekmovanjih.

Če se osredotočimo le na odbojko, lahko rečem, da je Evropa najmočnejša celina v tem športu. Imamo veliko močnih reprezentanc, ki se morda ne borijo za medalje, a napredujejo iz leta v leto. Po toliko letih je napočil čas, da ponudimo priložnost tudi drugim nacionalnim zvezam, ki delajo dobro. Ne le v moški, temveč tudi v ženski konkurenci. Pri ženskah se je ta odločitev izkazala za sijajno. Če omenim le tekmo med Poljsko in Portugalsko. Slednja se je prvič kvalificirala na prvenstvo, a si jo je ogledalo osem tisoč gledalcev. Podobno je bilo v Turčiji, kjer je bilo gledalcev sedem tisoč, in tudi na Slovaškem.

Kakšna pričakovanja gojite do slovenskih organizatorjev na evropskem prvenstvu?

Slovenija je že večkrat dokazala, da je lahko odlična organizatorica. Odbojkarska zveza Slovenije je s predsednikom Metodom Ropretom na čelu v preteklosti organizirala odlične turnirje na snegu in mivki. Prav tako organizira odlične seminarje za trenerje in učitelje. Prepričan sem, da bo Slovenija izvrstna organizatorica tudi evropskega prvenstva.

Kako bi ocenili sodelovanje med Evropsko odbojkarsko zvezo in Odbojkarsko zvezo Slovenije?

Odnosi so sijajni. Sodelujemo zelo dobro. Odbojkarska zveza Slovenije je med najbolj aktivnimi. Pred prihodom Metoda Ropreta na čelo zveze je bila ta v velikih težavah, a mu je uspelo vnesti novo energijo. Dobro komunicira z državo, mestom Ljubljana in Olimpijskim komitejem Slovenije. Vse, kar je evropska zveza želela in zahtevala od vaše zveze, je ta izpolnil. Četudi pogoji morda niso tako dobri kot v Rusiji ali Italiji, ima odbojka v Sloveniji vse, kar potrebuje.

Kakšna je komunikacija med mednarodno in evropsko zvezo? Vemo, da se tam poslužujejo nenavadnih odločitev, ne nazadnje so veliko krivico pred časom napravili tudi Sloveniji.

Zvezi med seboj sodelujeta odlično. V mnogih projektih smo partnerji. Evropska zveza in odbojka v Evropi sta močnejši kot tiste na drugih celinah. Kar se je zgodilo Sloveniji, ko je ostala brez nastopa v ligi narodov, je bil predvsem velik nesporazum. A na koncu je mednarodna zveza le potegnila pravo potezo in Sloveniji dodelila organizacijo kvalifikacijskega turnirja za ligo narodov, vaša reprezentanca pa si je nastop v njej izborila na igrišču.

Bi morda še izdali, kdo bo po vašem mnenju novi evropski prvak?

S stoodstotno gotovostjo vam lahko zatrdim, da bo to postala najboljša ekipa.