Boljšega starta na evropskem prvenstvu bi si v taboru slovenske odbojkarske reprezentance težko želeli. Tekmo proti Belorusiji so odigrali skoraj brezhibno in jo premagali s prepričljivimi 3:0 (17, 14, 19). Dobro predstavo je prikazal izkušeni Mitja Gasparini, ki je uspešno nadomestil poškodovanega Tončka Šterna, v slovenskem taboru pa sta bila razigrana tudi Tine Urnaut in Jan Kozamernik.

Slovenski odbojkarji so še v ponedeljek na sosednjem stadionu spremljali tekmo svojih nogometnih kolegov in Izraela ter jim kar nekoliko zavidali vzdušje, ki so jim ga pripravili navijači. Ti so se danes v dvorani Stožice zbrali v manjšem številu kot tri dni pred tem, a kljub temu poskrbeli za oglušujočo atmosfero. Čeprav je bila Slovenija na tribunah v številčni premoči – beloruskih navijačev je bilo le za vzorec – se to na uvodu tekme ni odrazilo na igrišču.

Začetna pobuda in vodstvo sta pripadla gostom, a so se Slovenci, ki so zaradi poškodbe rame nastopili brez Tončka Šterna, hitro otresli začetne nervoze. Za prvo vodstvo (5:4) je poskrbel eden najbolj izkušenih v moštvu Mitja Gasparini, v nadaljevanju pa je slovenski voz povlekel Klemen Čebulj. Pri 10:10 je bil izid še zadnjič poravnan, nakar je sledil silovit odgovor gostiteljev. Po seriji zaporednih točk so v končnico vstopili s petimi točkami naskoka (17:12), niz pa tudi na račun slabega sprejema tekmecev dobili s 25:17. Slovenci so bili po izvrstnem nizu, v katerem je v oči bodlo le nekoliko večje število napak (8), v naletu. Začeli so uživati in se poigravati z Belorusi, ki so se v le nekaj minutah znašli v zaostanku kar devetih točk (0:9). Sloveniji je šlo od rok praktično vse, s tem pa so nekaj strahu bržkone nagnali tudi v kosti selektorju aktualnih evropskih prvakov Rusov Tuomasu Sammelvuu, ki si je ogledal obračun. Kljub visoki prednosti Slovenija ni popuščala. Še več, do najvišje prednosti je prišla povsem v zaključku, ko je povedla za plus enajst, s to razliko pa tudi dobila set.

Beloruska reprezentanca je bila na kolenih, Sloveniji pa bi zmago lahko odvzela le še višja sila. To se seveda ni zgodilo, četudi so bili nepojasnjeni padci v igri ena glavnih skrbi slovenskega selektorja Alberta Giulianija na preteklih tekmah. Nekaj kriznih minut so imeli njegovi igralci sicer tudi tokrat, ko so v tretjem nizu po vodstvu s 5:1 dovolili nasprotniku, da se je približal na točko zaostanka (8:7). A vodstva vseeno niso prepustili. Po polminutnem odmoru so se znova zbrali, popravili napake v svoji igri in se veselili prepričljive zmage s 3:0 v nizih. »Končni izid ni bil izenačen, a tekma ni bila zaradi tega nič lažja. Prvi dvoboj na prvenstvu je zmeraj najtežji, saj so igralci nervozni. Ko smo pred dvema mesecema igrali proti Belorusiji, smo bili povsem drugačna ekipa. A to je šele prva tekma. Storili smo komaj prvi korak. Navijači so nam bili v veliko pomoč, vendar jih v nadaljevanju na tribunah pričakujem še več,« je po zmagi dejal Alberto Giuliani. Njegovi igralci se bodo jutri lahko nekoliko odpočili, saj imajo prost dan, že jutri pa jih čaka obračun s Finci.

Izidi 1. kroga, skupina A: Bolgarija – Grčija 3:0 (22, 16, 20), Portugalska – Italija 0:3 (-21, -10, -22), Francija – Romunija 3:0 (19, 14, 16), skupina C: Turčija – Rusija 1:3 (-13, 23, -17, -15), Finska – S. Makedonija 3:1 (23, 22, -23, 21), Slovenija – Belorusija 3:0 (17, 14, 19).