So Ljubljana, OZS in ne nazadnje reprezentanca pripravljene na evropsko prvenstvo?

Absolutno. Kot že ves čas poudarjamo, smo verjetno najbolje pripravljeni med vsemi organizatorji. Mogoče je naša naloga malenkost lažja, ker imamo v nasprotju z drugimi državami le eno prizorišče. Pogoji, ki jih ponujamo, so fantastični. Vsi, ki so že igrali in gostovali tu, se strinjajo, da bo za reprezentance izjemno dobro poskrbljeno. Po organizacijski plati me popolnoma nič ne skrbi.

Na lanskem svetovnem prvenstvu ste se nasmejali, ko smo vas v Firencah povprašali, ali se organizacijskih prijemov učite tudi od Italijanov.

Za presežek v organizaciji res niso poskrbeli, čeprav so bili sami neizmerno zadovoljni in so se zelo hvalili. OZS in naši partnerji pripravljamo dogodek na tako visoki ravni, da vedno bolj trdno stojim za trditvijo, da nam resne znanosti o organizaciji nihče več ne more prodati. Morda so tu izjema le Poljaki.

Kaj bo predstavljalo največji izziv za OZS na tem prvenstvu?

Predvsem napolniti dvorano Stožice. Dovolj imamo izkušenj, da vemo, da bo prvenstvo na visoki ravni. Vse zmogljivosti so preizkušene, organizacijske ekipe utečene. Seveda se vedno lahko zgodi kaj nepričakovanega, a česa posebnega ne pričakujem. Če pa bom med prvenstvom doživel, da napolnimo dvorano, drugih želja nimam več.

Kako ste zadovoljni s prodajo vstopnic?

Najnovejših podatkov nimam, a bolj ko se bliža prvenstvo, večje je povpraševanje po njih. Slovenci smo takšni, da vedno čakamo do konca. Še raje pa preskočimo kakšno tekmo in po zmagah ali dveh pademo v evforijo. Verjamem, da bo reprezentanci s svojimi igrami to uspelo.

V slovenski odbojki je običajna praksa, da se veliko kart podari.

Imamo organizirane pakete tako za klube kot za šole. Podarjanju sicer nismo posebno naklonjeni, čeprav je bila v preteklosti v Sloveniji res takšna praksa. A od organizacijsko razvitejših držav se učimo tudi tega, da je treba biti pri tem previden in strpen. Smo pa med štirimi organizatorji prvenstva glede vstopnic cenovno daleč najbolj dostopni.

Promocije prvenstva ste se lotili tudi z organizacijo odbojkarske tekme na reki Ljubljanici. Kakšni so bili odzivi?

Moram reči, da smo se s tem vtisnili v srce in spomin odbojkarski publiki v Evropi, saj so bili odzivi izjemni. Naslednje jutro sem odpotoval na Poljsko na evropsko prvenstvo deklet in tisti dan je potekala debata samo o tem dogodku. Medijski doseg je bil zelo velik.

Koliko promocija, gostovanje in organizacija dogodka, kot je evropsko prvenstvo, stanejo OZS?

Če nam pri organizaciji ne bi pomagala ministrstvo za izobraževanje, znanost, šolstvo in šport ter Mestna občina Ljubljana, v kandidaturo niti ne bi mogli vstopiti. Ko smo dovolili privoljenje in podporo obeh institucij, smo lahko tudi sestavili finančno strukturo prvenstva. Mislim, da nam gre do sedaj vse po načrtih, seveda pa ključno postavko tu predstavlja število prodanih vstopnic. Tu je veliko odvisno od uspešnih nastopov slovenske reprezentance. Verjamem, da so igralci skozi leta dobili dovolj naklonjenosti domače javnosti, da jih bo ta v zadostnem številu podprla na tekmi. Računamo, da bi se na prvenstvu moralo v Stožicah zvrstiti okoli 50.000 gledalcev. Če bo tako, bomo zadovoljni.

Slovenski odbojkarji so priprave začeli že maja in imajo za seboj dolgo reprezentančno sezono. Ste z doseženim do zdaj zadovoljni?

Gostili smo kvalifikacijski turnir za uvrstitev v ligo narodov, to je bil za nas izredno pomemben cilj. Na igralcih je bilo veliko breme, saj niso imeli možnosti zadostnega števila pripravljalnih tekem, pričakalo jih je tudi novo strokovno vodstvo. Ko smo se kvalificirali v ligo narodov, smo se znebili dobršnega dela bremena. Res je, da je bil eden od ciljev tudi uvrstitev na olimpijske igre, a smo se zavedali, da imamo zahtevno skupino. Čeprav se nanje niso uvrstili, mislim, da so prikazali odlično igro. Kot pravi selektor, se forma še stopnjuje, zato se nam za dober rezultat na prvenstvu ni bati. A v mojih očeh je največ vredno, da so prav vsi igralci posvetili štiri mesece svojega prostega časa za reprezentanco. Zanjo nastopajo brez odpovedi, pomislekov in pritožb. Zaslužijo si vse spoštovanje.

Kako bi ocenili delo selektorja Alberta Giulianija?

Morda imam sam premalo stika, da bi ocenjeval njegovo delo. Pomembno je, da je v reprezentanci dobro vzdušje, kar se občuti. Mislim, da je že s tem narejenega veliko. Vzdrževati dobro vzdušje v reprezentanci štiri mesece ni enostavno. Za kaj takega moraš imeti občutek za vodenje ekipe.

Giuliani je sicer že tretji tuji selektor na klopi Slovenije. Je slovenska stroka preslabo usposobljena za vodenje reprezentance?

V zadnjem obdobju smo se res osredotočili na strokovnjake iz tujine. Morda tudi zato, ker veliko reprezentantov igra ali je igralo v Italiji. Zasledujemo italijansko šolo odbojke, katere predstavnik je bil tudi prejšnji selektor Slobodan Kovač. Ta odločitev se je izkazala za relativno uspešno. A tako kot se razvijajo domači igralke in igralke, se tudi domači trenerji. Verjamem, da bo kmalu spet prišel čas, ko bomo v moški ali ženski reprezentanci znova videli slovenskega trenerja.

Evropsko prvenstvo je lepa priložnost za popularizacijo odbojke pri nas. Je zveza pred štirimi leti, ko je bila Slovenija druga na evropskem prvenstvu, uspeh preslabo izkoristila?

Morda smo ga res premalo izkoristili. Mogoče takrat niti nismo imeli pravih izkušenj, kako se odzvati na takšen uspeh in do popolnosti izkoristiti medijsko pozornost. Kot zveza smo maloštevilni in nekaterim stvarem sledimo slabše. Smo pa zato prepoznavnost Slovenije unovčili na drugih področjih. Pridobili smo organizacijo številnih pomembnih tekmovanj, postali ena najbolj zaželenih reprezentanc za sparing, prav tako nas vabijo na gostovanja po vsem svetu. Korak za korakom to unovčujemo. Srebrna medalja ni zbledela in na neki način še vedno sije.

Kaj si želite, kaj naj slovenska odbojka odnese od tega prvenstva?

Že s tem, ko smo si izborili kvalifikacijski turnir lige narodov doma in se vanjo uvrstili, smo Sloveniji zagotovili dolgoročen stik s svetovnim vrhom. To je največja dodana vrednost. Obstaja več različic, kako bodo skupine v tem tekmovanju razvrščene, a če drži prvotna, bomo v svoji skupini gostili reprezentance ZDA, Rusije in Brazilije. Kaj boljšega si ob premiernem nastopu v ligi narodov ne moremo želeti.

Ko je Slovenija pred dvema letoma ostala brez nastopa v ligi narodov, ste dejali, da je to vaša najbolj grenka izkušnja na položaju predsednika OZS. Predstavlja gostovanje prvenstva vrhunec vašega predsedovanja?

Takrat sem trpel jaz, vsi na zvezi, najbolj pa zagotovo igralci. Krivico smo prenašali dve leti, a smo končno dokazali, kje je naše mesto. Če sem takrat to vzel kot osebni poraz, je uvrstitev v ligo narodov poleg srebra pred štirimi leti ena mojih najlepših izkušenj. Gostovanje evropskega prvenstva predstavlja češnjo na torti za vse, ki imamo radi odbojko.

Bo šla Slovenija na prvenstvu po medaljo?

Ne bi bil iskren, če bi dejal, da to ni naša želja. Je pa treba biti objektiven. Na poti do tja bo treba premagati evropske prvake Ruse, prav tako se križamo s skupino, kjer nastopajo Italija, Francija in Bolgarija. Nasprotniki so težki in pot do medalje ni lahka. A če jo želimo osvojiti, moramo premagati najboljše.