To pecivo je najboljše! Vsi, ki so ga poskusili, so rekli, da je čudovito. Boste tudi vi med njimi?

Bučke so ene tistih poletnih zelenjav, ki vsako leto obrodijo resnično v norih količinah. Najprej so čudovite in zelo dobrodošle, čez čas pa res ne veste več, kam bi jih vtaknili. Najbolj zoprne so prav tiste, ki so se na vrtu skrile pod listi in jih najdete šele takrat, ko so res velike. Kaj z njimi storiti? Operite jih, jim odstranite sredico in jih naribajte. In z njimi naredite to pecivo. Pa nikar jih ne lupite, večino okusa in zdravih sestavin imajo bučke v lupini.

Da vam bo uspelo porabiti vso enormno količino bučk, pa še nekaj luštnih receptov z bučkami:

Fantastična bučkina kremna juha

Rezanci iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto

Sočni bučkino-limonini mafini

Kremna koruzna juha s krompirjem in bučko

Bučkini rezanci z omako amatriciana

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Več receptov z bučkami in veliko zanimivosti si preberite v zapisu Vse in še več o bučkah.

Pa še opozorilo za skeptike – bučke se v današnjem receptu ne okuša, saj vase vsrkajo vse druge okuse, predvsem kakav. Zato brez skrbi, pripravite to pecivo in navdušite sebe in druge!

Dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 8 oseb)

2 zeleni bučki

1 dcl mleka zmešanega z žlico kisa

290 g polnozrnate pirine moke (ali polnozrnate ali bele pšenične moke)

25 g kakava

1 žlička pecilnega praška

1/4 žličke soli

95 g masla

160 g sladkorja

90 g olja

2 jajci

1 žlička vanilijeve esence

sladkor v prahu

PRIPRAVA

Bučki naribajte in pustite 10 minut, potem pa jih dobro ožemite; po malo naribanih bučk položite na čisto kuhinjsko krpo in dobro ožemite, dokler ne ožamete vseh.

V mleko umešajte polovico žlice vinskega kisa in pustite stati 15 minut.

V posodo presejte moko, kakav, sol in pecilni prašek.

V drugi posodi dobro zmešajte maslo sobne temperature in sladkor. Potem dodajte olje in dobro premešajte. Dodajte še jajca in vanilijevo esenco. Umešajte še moko in mleko. Na koncu v maso nežno umešajte še dobro ožete bučke.

Pekač namastite in potresite s kakavom, vanj zlijte pripravljeno maso in pecite približno 1 uro v pečici, ogreti na 160°C. Po eni uri prvič preverite, lahko da bo pecivo že pečeno. Vanj potisnite zobotrebec, če je čist je pecivo pečeno, sicer pa pekač še za nekaj minut postavite nazaj v pečico.

Ko je pecivo pečeno, ga ohladite, posujte s sladkorjem v prahu, narežite in postrezite.