Pasticio (po grško pastitsio) je ena od jedi, ki so jih Grki prevzeli od Italijanov in jih dodelali po svoje. V osnovi gre za zapečeno jed iz testenin, zmlete govedine, sira, paradižnika in bešamela, kar je hkrati osnovna definicija lazanje. Pa vendar se jedi precej razlikujeta in sta si hkrati podobni. Torej pravi pasticium, kot se glasi latinska prispodoba za zmešnjavo. Pasticium oziroma po italijansko pasticcio, kar je izpeljano iz italijanske besede pasta, pa v osnovi pomeni nič drugega kot pita. Tipični grški pasticio (izgovarja se prav tako, kot se po naše napiše) je sestavljen iz plasti votlih testenin, ki jih povezujejo jajca ali sir ali oboje, plasti mletega mesa s paradižnikom, cimetom in celo z mletimi klinčki, še ene plasti testenin in bešamela ali bešamela s sirom. V to plast včasih naribajo nekaj muškatnega oreščka. Po vrhu je po navadi nariban ovčji ali kozji sir. Podobno jed poznajo na Cipru, kjer ji pravijo makarónia tou foúrnou oziroma makaroni iz pečice, v Egiptu se imenuje macarona béchamel, na Malti pa jo lahko naročite pod imenom timpana. V vsakem primeru je to jed, ki dopušča neskončne variacije in dodatke.