Tudi pri branjevkah, ki jih prodajajo na tržnici, se je že izkazalo, da so gobe pravzaprav kupile od prekupčevalcev iz Romunije in od drugod. Ampak če je goba zdrava in dišeča, bomo z njo pripravili vrhunsko pojedino. Pravijo, da je jurček najokusnejši, če ga pripravimo 24 ur po tistem, ko smo ga nabrali, kadar je teh gobanov v izobilju, pa jih lahko shranimo za pozneje. Eden od načinov je sušenje, še boljša izbira pa je zamrzovanje. Skrbno očiščene in dobro osušene jurčke narežemo na primerne kose za kuhanje, jih shranimo v plastično vrečko (z vakuumom) in položimo v zamrzovalnik. Pozneje jih pred pripravo ne odmrzujemo, ampak damo v vroč lonec kar zamrznjene. Morda jurčke le popražimo skupaj s čebulo, dodamo testenine ter posujemo s peteršiljem in parmezanom. Lahko jih zrežemo za gobovo juho, iz njih pripravimo omleto, različne omake… Okusni so jurčki z jajci, ki jih pripravimo tako, da jurčke narežemo na kose, opražimo s šalotko in česnom, posolimo, zalijemo z malo belega vina in zdušimo, nato pa preložimo v pomaščeno glineno skledo, dodamo neumešana jajca in porinemo v pečico, da ta zakrknejo. Ko je jed pečena, jo posujemo s peteršiljem in postrežemo. Jurčke lahko pripravimo tudi na za naše kraje manj običajen način. Narežemo jih na debelejše rezine, paniramo in ocvremo kakor dežnikarice. Pravi sladokusci si iz svežih jurčkov pripravijo karpačo, tako da jih narežejo na zelo tenke lističe, pokapajo z dobrim oljčnim oljem in limonovim sokom ter postrežejo s popečenimi kruhki s česnom. Če niste za pretirano zapletene kuhinjske avanture, si jih lahko pripravite po naslednjem enostavnem receptu.

Gratinirane testenine z jurčki

500 g polnozrnatih peresnikov, 400 g svežih jurčkov, 150 g narezanega kuhanega ali pečenega pršuta, 150 g ohrovta, 1 čebulo, 20 g masla ali ekstra deviškega oljčnega olja, 150 g sveže naribanega zbrinca, 1 žličko morske soli, ščepec sveže zmletega popra. Za omako še 50 g masla ali ekstra deviškega oljčnega olja, 2 stroka česna, 500 g paradižnikovega pireja, 1 ščepec zdrobljenega čilija ali pekoče paprike, morsko sol, sveže zmlet poper.

Jurčke dobro očistimo, operemo in narežemo na lističe. Čebulo olupimo, operemo in drobno sesekljamo. V kozici razpustimo maslo in na njem popražimo čebulo le toliko, da rahlo postekleni. Dodamo jurčke in jih popražimo, da izhlapi nekaj tekočine, nato temperaturo zmanjšamo. Solimo in popramo ter počasi dušimo še 15 minut. Ohrovt očistimo in operemo ter na hitro pokuhamo v rahlo osoljeni vodi. Odcedimo ga in narežemo na trakove. V večjem loncu zavremo vodo za kuhanje testenin in jo osolimo. Peresnike skuhamo na zob (ne smemo jih razkuhati) po navodilu na embalaži in jih dobro odcedimo. V drugi kozici razpustimo maslo, na katerem na hitro popražimo sesekljan česen, le toliko, da zadiši. Dodamo paradižnik, po okusu solimo in popramo ter začinimo s pekočo papriko in kuhamo še nekaj minut. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pršut narežemo na trakove ali na krpice. V skledo stresemo kuhane testenine in jih zmešamo s pršutom, jurčki, ohrovtom, dvema tretjinama naribanega sira in dvema tretjinama omake. Dobro premešamo in stresemo v namaščen pekač. Površino zravnamo, prelijemo s preostalo omako in posujemo s sirom. Pekač porinemo v ogreto pečico in pečemo približno deset minut, da se sir stali in nekoliko zapeče. Še vroče razdelimo na krožnike in postrežemo z zeleno solato.