Privatizacija novogoriškega Hita bi lahko še nekoliko počakala, in sicer ne zgolj na spremembe igralniške zakonodaje, ki bodo dejansko formalno šele omogočile prodajo družbe zasebnemu lastniku, ampak tudi na ureditev finančnih razmer v družbi. Tej se dogovor z bankami o reprogramu posojil izteče leta 2020, alarmantno pa naj bi bilo tudi finančno stanje v Hitovi kranjskogorski naložbi Hit Alpinea.

Dogovor se izteče leta 2020

Hit je dogovor o reprogramu posojil z večino svojih bank upnic podpisal oktobra 2014. Uvodoma je šlo za okoli 87 milijonov evrov dolga, trenutno pa znaša ta še okoli 56 milijonov evrov. Pomembno je na zmanjšanje dolga vplivala prodaja Hitove naložbe v Črni gori, za katero je novogoriška družba prejela nekaj več kot 31 milijonov evrov, a so v skladu z dogovorom z bankami del kupnine namenili tudi za lastna vlaganja. S kupnino od črnogorske naložbe naj bi kljub temu poravnali obveznosti do poletja 2019. Predsednik uprave Hita Dimitrij Piciga nam je pojasnil, da se v Hitu z bankami trenutno dogovarjajo o aneksu k pogodbi o reprogramu posojil, a o vsebini dogovorov ni želel govoriti. Po naših neuradnih informacijah so Picigo k bankam poslali nadzorniki, saj je imela družba, ki je medtem pomembno zmanjšala svoj dolg, glede na trenutne razmere na trgu nerazumno visoke obrestne mere.

Prav dejstvo, da se Hitu leta 2020 izteče dogovor z bankami, pa bi lahko vplivalo na odločitev državnih lastnikov o prodaji naložbe. Poročali smo že, da ima Slovenski državni holding (SDH) razpolaganje z 20-odstotno naložbo v Hitu predvideno za letošnje leto, a v upravljalcu državnega premoženja so zatrdili, da delež v Hitu (še 20-odstotni delež ima Kapitalska družba, preostalo pa je v lasti občin) do sprememb igralniške zakonodaje ni naprodaj. Poleg sprememb zakonodaje pa bi lahko državni lastniki čakali še na dogovor Hita z bankami oziroma na podaljšanje veljavnosti reprograma. Če bi se moral potencialni novi lastnik v primeru prodaje družbe v prihodnjih letih začeti že takoj pogajati z bankami, bi to namreč zagotovo (negativno) vplivalo na prodajno ceno za Hit.

V Hit Alpinei nujni odpisi

Zavez, danih bankam upnicam, pa po naših informacijah nikakor ne bo mogla izpolniti Hitova kranjskogorska naložba Hit Alpinea. Ta je z bankami dogovor o reprogramu okoli 25 milijonov evrov dolga sklenila avgusta 2013, ko so banke privolile tudi v triletni moratorij za odplačilo glavnice. Prvi obrok je družbi v plačilo zapadel konec julija letos, a kot pojasnjujejo naši viri, je dolg družbe Hit Alpinea nevzdržen in po obstoječem dogovoru ga družba, ki deluje v hotelirstvu, in to zahteva tudi sprotna vlaganja, ne bo sposobna poravnavati. Nujni bodo odpisi posojil in ne le njihov reprogram, pravijo naši viri. Piciga je zatrdil, da družbi ne grozi insolventnost, je pa potrdil, da so tudi v primeru dolga družbe Hit Alpinea pristopili k pogajanjem z bankami. »Dogovor z bankami je tik pred zaključkom,» je dejal.

Po naših informacijah plačila, ki bi zapadla letos, za Hit Alpineo dejansko še ne bi bila usodna, povsem drugače pa naj bi bilo s plačili, ki bi jih morala družba v skladu z obstoječim dogovorom poravnati v letih 2017 in 2018.

Nadzorniki izgubljajo potrpljenje

Poleg pogajanj z bankami čaka Picigo veliko dela tudi v Novi Gorici, saj nadzorniki počasi izgubljajo potrpljenje. Od Picige že dlje časa zahtevajo poslovno prestrukturiranje Hita, kjer imajo še vedno večnivojsko odločanje in zaradi tega pogoste primere »izgubljenega s prevodom«, drug problem so po naših informacijah kolektivne pogodbe, ki se jih še sploh niso dotaknili, v družbi pa doslej prav tako še niso odgovorili na spremembe v strukturi obiskovalcev, ki se jim že dogajajo in se jim še bodo, saj postajajo stalni gostje vse starejši. Picigi, ki je hkrati v sporu z novogoriškim županom Matejem Arčonom – Občina Nova Gorica je solastnica Hita –, poteče mandat čez leto in pol, informacije o njegovi skorajšnji zamenjavi pa postajajo znova vse glasnejše.