»S ponižnostjo, odločnostjo in neomejenim zaupanjem v ameriško obljubo sprejemam predsedniško nominacijo demokratske stranke,« je v čustvenem govoru Američanom sporočila morebitna prva predsednica ZDA, Hillary Clinton, ki se bo 8. novembra spopadla s kandidatom republikancev Donaldom Trumpom. »Meja je nebo!« je sporočila na tisoče zbranim podpornikom, ki so njen govor spremljali s solzami v očeh. Clintonova ni pozabila na podpornike Bernieja Sandersa, ki so prejšnje dni demokratske konvencije z vzkliki neodobravanja pospremili številne govore, tudi govor svojega vodje Sandersa. »Slišim vas,« jim je sporočila in dodala, da se bo zavzemala za vse tisto, za kar se tudi oni.

Obljublja stabilnost v času zaskrbljenosti

»Ne zaupajte nikomur, ki pravi, da lahko sam reši vse,« je zadala prvi udarec Donaldu Trumpu, ki je prejšnji teden na konvenciji republikancev obljubil ravno to. »Močne sile nas skušajo razdreti. Vezi zaupanja in spoštovanja se krhajo. Odločiti se moramo, ali bomo delali skupaj in tako s skupnimi močmi naredili korak višje in naprej,« je Američane pozvala k enotnosti. Clintonova državljane v času skrbi in tegob pomirja in jim ponuja trdno vodenje države. Priznala je, da ji je vedno šlo bolje od rok delo, ki ga je opravljala za državo, kot pa ustvarjanje podobe pod žarometi javnosti. »Prihajam iz družine srednjega razreda, kjer smo gradili pot do uresničenja ameriškega sna, ne pa stolpnic z našimi imeni na njih,« se je znova navezala na Trumpa in se skušala povezati z ameriškimi delavci, t. i. modrimi ovratniki, ki so bolj kot nad njo navdušeni nad Trumpom. »Vedno več ljudi meni, da je vse manj spoštovanja za delo, ki ga opravljala,« jim je sporočila in priznala, da je politika v zadnjih letih naredila premalo zanje.

Obračunavanja s Trumpom še ni bilo konec. »Vprašajte se: je temperament Donalda Trumpa res primeren za poveljnika oboroženih sil? Obvladovati mu ne uspe niti pretresov predsedniške kampanje. Že ob najmanjši provokaciji izgubi živce – ko mu novinar postavi težko vprašanje, ko ga nekdo izzove v debati, ko vidi protestnika na zborovanju. Nekomu, za katerega je provokacija že tvit, ne moremo zaupati jedrskega orožja,« je bila jasna.

Analitiki ocenjujejo, da je bila tokratna konvencija demokratov v Filadelfiji izjemno uspešna. Sprva se je sicer začela z razkolom med podporniki Clintonove in Sandersa, a jim je v nekaj dneh uspelo prepad med njimi zakrpati. Če so v ponedeljek, prvi dan konvencije, številni še vedno glasno negodovali v podporo Sandersu in nasprotovali Clintonovi, je bilo vzdušje v četrtek zvečer veliko bolj praznično in veselo. Številni Sandersovi podporniki so se odločili, da je za dobro države treba pokopati nesoglasja v stranki in se osredotočiti na boj proti republikancem. »Je težko? Seveda. Rada imam Bernieja, a ravno zato bom volila Hillary. Njemu sem zaupala svoje srce, njej pa svoj glas,« je za CNN komentirala podpornica Sandersove socialne politike Samantha Herring s Floride.