Newyorški milijarder je v eno uro in 15 minut dolgem govoru obljubil, da bo »glas« marljivih Američanov, na katere elite pozabljajo, da bo znova vzpostavil zakon in red ter da je zdaj čas za spremembe. »Nihče ne pozna sistema bolje kot jaz, zato ga lahko samo jaz popravim,« je napovedal in opozoril, da bo kmalu obračunal z visoko stopnjo kriminala v državi. »20. januarja 2017 bodo ZDA znova varne,« je obljubil. To je namreč dan zaprisege novega ameriškega predsednika. »Naš narod je v krizi – napadajo policiste, mesta so polna terorizma, ogrožen je naš vsakdanjik. Noben politik, ki ne vidi te nevarnosti, ne more voditi države,« je zatrdil.

Vsega je kriv Obama

Trump je v govoru naštel vse, kar je narobe z Ameriko – začel je s 180.000 nezakonitimi priseljenci, ki v državo prinašajo droge, nadaljeval z barbarskimi napadi in brutalnim terorizmom Islamske države (IS), za večino težav, v katerih je država, pa obtožil aktualnega predsednika Baracka Obamo, ki bo štafetno palico predal kandidatki demokratov Hillary Clinton. »Njeni slabi instinkti in odločitve so povzročili mnogo katastrof, s katerimi se soočamo danes. To je zapuščina Hillary Clinton: smrt, uničujoč terorizem in šibkost. A ni treba, da je njena zapuščina tudi zapuščina naše države,« je napadel državno sekretarko. Ko je množica začela vzklikati »Zapri jo, zapri jo!« je Trump situacijo (presenetljivo) umiril in zbrane pozval, da jo bodo raje porazili na novembrskih volitvah. »Ne pozabite: vsi tisti, ki vam pravijo, da ne morete imeti države, kakršno hočete, so isti, ki so meni govorili, da nikoli ne bom stal, kjer stojim sedaj,« je Trump zaključil govor.

Kritiki ocenjujejo, da je bil Trumpov govor dolgočasen, da v njem ni povedal nič novega, pa tudi, da je bil videti že dokaj utrujen (podobno tudi občinstvo). Bolj so bili navdušeni nad njegovo hčerjo Ivanko, ki je očeta napovedala: »Ko oče pravi, da bo Ameriko znova naredil veličastno, bo to tudi storil. Priložnost imamo, da zahtevamo nazaj dediščino države, v kateri lahko imamo velike sanje in v kateri se uresničijo tudi najbolj nemogoče stvari.«

Trump je tudi v včerajšnjem govoru (rahlo) prikrojil določene podatke, ki jih sam predstavlja kot dejstvo, na kar opozarjajo številni mediji, med drugim spletni Quartz. Govoril je o povišanju števila umorov v večjih mestih, smrti policistov med opravljanjem dolžnosti, predstavil pa zgolj polovično resnico oziroma ni povedal vseh dejstev. Med drugim je spregovoril o »kriminalnih kartotekah« 180.000 nezakonitih priseljencev, ki na ulicah ogrožajo miroljubne državljane, a ni povedal, da jih ima v kartotekah večina zapisanih le kakšen prekršek, kot je ribarjenje brez dovoljenja, dejal je še, da nezakoniti priseljenci vplivajo na javno varnost in jemljejo javna sredstva, pa čeprav podatki kažejo, da to sploh ni res – nezakoniti priseljenci zaradi strahu pred deportacijo redko obiščejo na primer bolnišnico, številne otroke pa zato tudi ne vpišejo v javne šole.

Na konvenciji tudi Janez Janša

Konvencije se je po poročanju STA udeležil tudi predsednik stranke SDS Janez Janša, ki je v Clevelandu obiskal slovensko skupnost, uradno pa bil na sestanku izvršnega odbora Mednarodne demokratske zveze (IDU). Po izjavah ameriških Slovencev je obiskal cerkev St. Mary's in jim govoril o političnem dogajanju pred in po osamosvojitvi države, vsi skupaj pa so se spomnili njegovega uradnega obiska, ko je bil premier leta 2004, ko ga je v Beli hiši sprejel tudi takratni predsednik ZDA George Bush mlajši.