Slovenija s pošiljanjem vojske na mejo s Hrvaško in krepitvijo mejnega režima ne preseneča. V odsotnosti kakršne koli humane in človekoljubne konsenzualne evropske politike sledi zastrašujočim nacionalizmom drugih držav članic. Preprosto kopira varnostno politiko drugih držav, ki jim je uspelo od lanske pomladi begunsko krizo iz vprašanja humanosti spremeniti v prvovrstno politično vprašanje ustvarjanja izrednih razmer. Sprva so bile vse slovenske politične oči uprte v Nemčijo, zdaj je glavni sogovornik za uradno Ljubljano postala predvsem vase zapirajoča se Avstrija, ki odkrito upa, da bo njeno postopno zapiranje meja našlo posnemovalce tudi pri vseh drugih državah na balkanski poti. In kaj potem? Bomo begunce vrgli v morje? Jih bomo prepustili životarjenju v begunskih taboriščih? Se bomo strinjali s Turčijo, da zapre meje s Sirijo? Daleč od oči, daleč od resničnosti.

Za Evropo je postopna razgradnja politike »odprtih vrat« civilizacijsko pogubna. Celina namreč družbeno nazaduje. Politiko iskanja skupnih priložnosti v evropski družini je zamenjala politika iskanja skupnih groženj in odzivov nanje. Politiko gradnje integracije, ki bi se ji upravičeno zaradi njenih dosežkov pri zaščiti človekovih pravic želele pridružiti tretje države, je nadomestila nabavna politika žičnatih ograj in krepitve varnostnih ukrepov. Središče političnega odločanja že zdavnaj ni več v Bruslju in Berlinu. Vse bolj se eno od novih središč odločanja vzpostavlja na vzhodni in balkanski periferiji celine. Njen modus operandi je politika izvršenih (žičnatih) dejstev in po mednarodnem pravu majavih filtrov prepuščanja beguncev čez evropske meje. Evropa je zaradi svoje trdosrčnosti na dobri poti, da ob zgolj še na papirju obstoječem schengnu pokoplje tudi samo sebe.

Slovenija si je v spremenjenih evropskih centrih moči določila svoje mesto. Viktor Orban bo dobavljal nove kolute ograje, Avstrija, Nemčija in slovenske opozicijske stranke pa bodo s svojo begunsko politiko narekovale tempo njenega postavljanja. Bog nam pomagaj, da ne bi bili sami kdaj begunci!