Zreški Unior bi lahko služil kot zgled, kako je mogoče sanirati družbe v državni lasti. Po finančnih težavah in reprogramiranju okoli 150-milijonskih posojil leta 2013, Unior iz četrtletja v četrtletje posluje bolje. Zreško družbo je vlada Alenke Bratušek uvrstila na znameniti seznam 15 državnih podjetij, namenjenih za prodajo.

Zvišanje prihodkov z 205 na 255 milijonov evrov

Začrtanih ciljev, po katerih naj bi Skupina Unior do leta 2020 lanskoletne prihodke v višini 205 milijonov evrov zvišala na 255 milijonov evrov in se pomembno razdolžila, ne bo ogrozil niti morebitni propad prodajnega postopka družbe Štore Steel, v kateri ima Unior približno 30-odstotni lastniški delež. Za nakup jeklarske družbe, ki je lani dosegla več kot 100 milijonov evrov prihodkov in 719.000 čistega dobička ter zaposluje približno 500 delavcev, se zanima SIJ – Slovenska industrija jekla oziroma njeni ruski lastniki. Ker je Sij pred kratkim od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupil Sistemsko tehniko, hkrati pa se zanima za prevzem Perutnine Ptuj in Litostroja jekla, se zastavlja vprašanje, ali se še vedno zanima za nakup Štor Steel. Medtem ko prvi mož te jeklarske družbe Marjan Mačkošek, od spomladi novi predsednik GZS, ni želel dajati nobenih komentarjev v zvezi s prodajnim postopkom, komentarjev pa so se vzdržali tudi v Uniorju, so v Siju pojasnili, da pogovori o nakupu še vedno potekajo.

Morebitna prodaja lastniškega deleža Uniorja v Štorah Steel ne vpliva na dinamiko vračanja posojil, saj ni predvidena v pogodbi o finančnem prestrukturiranju z bankami upnicami. »Seveda bi se v primeru prodaje lahko dodatno razdolžili,« so pojasnili v Uniorju. Pri tem so poudarili, da so Štore Steel za Unior strateški dobavitelj, Unior pa za Štore Steel strateški kupec. Že pred meseci so se lastniki Štor Steel (poleg Uniorja so to še družba pooblaščenka Železar Štore, Dinos, Kovintrade...) odločili, da pod ocenjeno vrednostjo družbe ne bodo prodali. Po neuradnih podatkih naj bi bile Štore Steel vredne od 40 do 45 milijonov evrov.

Obveznosti do bank, določene v pogodbi o finančnem prestrukturiranju, Unior pod vodstvom predsednika uprave Darka Hrastnika odplačuje redno. Medtem ko so konec junija lani konsolidirane finančne obveznosti znašale 158,5 milijona evrov, je konec junija letos Skupina Unior bankam dolgovala 147,6 milijona evrov. Po pojasnilih predsednika nadzornega sveta Branka Pavlina naj bi se finančne obveznosti do leta 2020, pri čemer ni upoštevano dezinvestiranje, znižale na 90 milijonov evrov. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je Skupina Unior dosegla 107,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo 2,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lanskega leta. Toda v obravnavanem obdobju se je zvišala dobičkonosnost družbe. Medtem ko se je dobiček iz poslovanja zvišal za 12,6 odstotka, na 10,5 milijona evrov, je čisti dobiček višji za 21,4 odstotka in je znašal 7,2 milijona evrov.

Učinkov Volkswagnove afere še ne morejo oceniti

V Skupini Unior se ukvarjajo s štirimi programi: proizvodnjo odkovkov, ročnega orodja in strojne opreme ter turizmom. Veliko večino odkovkov, s katerimi ustvarijo več kot polovico vseh prihodkov, prodajo avtomobilski industriji. Kako bo Volkswagnova afera z manipulacijami pri merjenju škodljivih izpušnih plinov vplivala na njihovo poslovanje, v Uniorju še ne morejo oceniti. Pojasnili pa so, da je Skupina Volkswagen tako neposredno kot posredno eden od njihovih najpomembnejših kupcev. Stanje naročil na avtomobilskem trgu, kjer deluje Skupina Unior, je trenutno, tudi na račun na novo pridobljenih projektov, zelo dobro. V primerjavi z lanskim letom je namreč z odkovki letos družbi uspelo pridobiti za več kot 50 odstotkov novih projektov, in sicer pri obstoječih in novih kupcih, kot so na primer Jaguar, Volvo in Landrover. Kot so pojasnili v družbi, so izvedli tudi večjo naložbo v robotizacijo novega kladiva za kovanje oljnic in investirali v novo odpremno skladišče ter pridobili možnost širitve proizvodnega nadzora. V programu strojna oprema so pridobili prva naročila za ameriški trg. Ročno orodje pa so v Uniorju začeli prodajati na Kitajsko in nekatere države Afrike.

Že nekaj časa poskuša Unior prodati turistično divizijo. Ta poleg Term Zreče in Rogle vključuje tudi hčerinsko družbo RTC Krvavec. Potem ko načrtovana prodaja programa turizma lani ni uspela, bi se po pojasnilih družbe prodajni postopki lahko znova začeli v drugem četrtletju prihodnjega leta, torej po koncu prihajajoče zimske sezone.