Projekt podjetniškega coworking centra v Tkalskem prehodu ni mogel doživeti slabšega uvoda. Zgodila se mu je afera z izdelavo diletantskih elaboratov, ki jo je mestna občina zaupala skupini oseb brez ustreznih referenc, če izvzamemo njihove dobre kontakte s člani ekipe volilnega štaba župana Andreja Fištravca. Približno 24.000 davkoplačevalskih evrov, kolikor je občina odštela za te neuporabne dokumente, je bilo zmetanih skozi okno, elaborati so pristali v košu, zamisel o coworking centru pa po zaslugi skupine vztrajnih Mariborčanov vendarle ni zamrla.

V kratkem bo doživela hvalevredno udejanjenje pod imenom skupnostni center Tkalka. Pojma coworking center ne uporablja več nihče od vpletenih, saj je zaradi omenjenih pripetljajev dobil preveč negativen predznak.

Nekdanji galenski laboratorij je občina prenesla v upravljanje zavodu za turizem, ta pa je pred nedavnim izpeljal razpis za nove najemnike, ki delujejo na področju razvoja socialnega podjetništva, ustvarjanja novih delovnih mest in inovacij, razvoja mladih kadrov... Med izbranimi je bil tudi CAAP, ki združuje večino tistih projektov iz nabora mariborske evropske prestolnice kulture, ki so po letu 2012 zmogli izkazati svoj trajnostni potencial.

Marš v Tkalko

Kljub temu je CAAP moral najemati zasebne prostore ob Valvazorjevi cesti in zanje plačevati več kot 4000 evrov mesečne najemnine. V občinskem poslopju, ki ga je mestna oblast pet let neuspešno prodajala, bodo v prihodnje plačevali več kot polovico manj.

Čeprav je CAAP samo eden izmed bodočih najemnikov, ima v projektu preurejanja laboratorija v ustvarjalno-podjetniški center poseben položaj. »Že zdaj smo bili znani po tem, da smo znali povezovati različne organizacije in očitno smo po naravni poti tudi tukaj prevzeli to vlogo. Prav zato se nam ime Tkalka zdi posrečeno,« je povedala Babičeva.

V Tkalki bo delovalo približno 20 organizacij: tiste, ki zdaj delujejo pod okriljem CAAP (Zadruga Dobrina, Kooperativa Peron, Društvo Varuhi semen, Društvo Terne Roma – Mladi Romi, Mariborska kolesarska mreža, Zadruga BikeLab, FabLab...), fundacija Prizma bo združevala Center za razvoj človeških virov, zavod Raz:um Univerze v Mariboru s programom Demola in Slovenski Forum socialnega podjetništva. Med bodočimi najemniki je tudi Mariborski radio Študent Marš, ki zdaj oddaja iz kletnih prostorov študentskih domov. Načrtovana sta še skupnostni prostor in informacijska točka, v stavbo se bo 15. avgusta preselil tudi sedež Zavoda za turizem Maribor.

Po besedah Babičeve bo v Tkalki dobilo delovni prostor približno 70 ljudi, tem pa se bo pridružilo še približno 20 socialnih in samostojnih podjetnikov, ki bodo za 50 evrov na mesec najeli delovno mizo (tako imenovani desk sharing). »Zanimanje za to ponudbo je nepričakovano veliko,« je navdušena vodja CAAP.