Madeže drgnete s preproge

Temeljito zdrgnete madeže s preproge vsakič, ko po njej polijete kozarec soka ali vina? Z drgnjenjem pravzaprav trajno poškodujete vlakna preproge in čeprav madeže sicer najverjetneje odstranite, naredite trajno škodo tkanini. Pametnejši način za učinkovito odstranjevanje madežev so kuhinjske gobice, bele krpe ali papirnate brisače. Z gobico in krpo popivnajte razlito tekočino, dokler se madež ne posuši, šele nato nanj dodajte čistilo.

Okna perete v sončnem dnevu

Če vas sončen dan navdihuje za pranje oken in drugih steklenih površin, počakajte. Sredstvo za pranje oken se namreč prehitro suši in pušča madeže na steklu, če je le-to toplo. Zato je priporočljivo pranje oken ob oblačnem vremenu, ko temperatura zunaj ni višja od 21 stopinj Celzija.

Alkoholni kis in limono uporabljate za vsakodnevno čiščenje

Zaradi poudarjanja škodljivosti kemikalij, ki jih najdemo v raznovrstnih čistilih, nam ne bi niti na kraj pameti prišlo, da lahko naravna sredstva za čiščenje prav tako škodijo. Pa vendar kisline v kisu in limoni lahko poškodujejo naravne površine, kot sta marmor ali les. Kis raje uporabljajte za odstranjevanje madežev s keramičnih ploščic ali ročajev prhe, in sicer tako, da zmešate žlico kisa in pol litra vode.

Mislite, da vsako sredstvo za čiščenje dezinficira

Vsa čistila niso enaka, zato vedno preberite navodila za uporabo, preden jih uporabite. Ker nekateri deli stanovanja (kuhinja, kopalnica) zahtevajo dezinfekcijo za odstranitev bakterij, za to opravilo izberite le temu namenjeno čistilo, ki ga razpršite po površini in počakate nekaj minut, da začne delovati.

Površine čistite z napačno gobico

Največja nevarnost je, če uporabljate pregrobo kuhinjsko gobico, ki poškoduje materiale. Gobica je na grobi strani dobra za čiščenje kopalnice ali žara, medtem ko groba stran ni primerna za plastiko, laminat in podobno.

Pohištvo polirate po vsakem brisanju prahu

Sredstva za poliranje lesenih površin so bila smiselna, ko leseno pohištvo še ni imelo zaščitnega premaza, ki je danes skoraj standard. Tako poliranje lesa v osnovi sploh ni potrebno, saj je dovolj že, če ga obrišete z rahlo navlaženo krpo, ki naj ne bo premokra. Če ste podedovali starejši kos pohištva brez zaščitnega sloja, ga občasno spolirajte z voskom ali oljem za les.

Uporabljate preveč sredstva za čiščenje

Ste prepričani, da boste z več čistila dosegli boljše rezultate? Potem živite v zmoti, ker boste s tem le poškodovali površino, ki jo čistite, na njej pa bodo ostali tudi lepljivi madeži. Pravilo je jasno – držite se navodil za uporabo in ne pretiravajte!