Storite nekaj prav vsak dan

Odločite se vsak dan nekaj pospraviti prav od začetka pa do konca. Četudi je le postelja, vam bo dalo občutek zadovoljstva. Pospravljanje pa bo tudi veliko bolj zabavno, če se ga boste lotili kreativno. Posteljo pospravite tako, da si na njej pripravite dišečo spalno srajčko in najljubšo knjigo, ob njej pa v vazo postavite rezano cvetje. Obroke pripravite tako, da se barva hrane na krožniku ujema; vedno pa jih postrezite tudi s privlačnim in elegantnim prtičkom.

Najprej se lotite najslabšega dela

Za začetek končajte delo, ki vas najbolj plaši in odvrača. Tako se bo z vaših pleč dvignilo največje breme in lahko se boste bolj veselo lotili drugih stvari.

woman_cleaning.jpg

Izberite številko

… ena

Pospravite eno stvar, ki je v napoto - denimo eno vrečko smeti. Pomijte eno kuhinjsko površino. Operite en stroj perila.

… dva

Štoparico nastavite na dve minuti in preizkusite, koliko lahko pospravite v tem času. Lotite se najbolj razmetanih površin; to pa ponovite dvakrat dnevno. Lahko tudi najdete dve stvari, ki sodita v koš za smeti, ali pa opravite dva telefonska klica, ki se jima sicer izogibate.

… pet

V vsakem prostoru pospravite pet stvari. Ne pozabite tudi na dvorišče. To nalogo lahko zaupate tudi svojim otrokom. Če resnično iz vsakega prostora poberejo pet stvari, ki jim pripadajo, je precej velika možnost, da bo stanovanje takoj delovalo precej bolj urejeno. Če se te naloge loti cela družina, lahko svoj dom pospravite v desetih minutah.

woman_with_cleaning_spray_bottle.jpg

… deset

Načrtujte deset obrokov za naslednji teden ter se odpravite po nakupih. Zakaj samo deset? Ker boste ostale obroke ustvarili iz ostankov.

… petnajst

To je dovolj časa, da dokončate večino gospodinjskih del. Operete posodo, zamenjate in operete posteljnino, zlikate nekaj stvari, posesate celo stanovanje, pomijete kuhinjska in kopalniška tla, pripravite solato za večerjo.

Ustvarite tekmovanje

Lahko tekmujete sami s seboj; še posebno pa je ta igra uspešna, če pospravljate z otroki. Tekmovanje jih namreč motivira, da se bolj trudijo.

Obljubite si nagrado

Če dokončate določeno količino dela, si obljubite nagrado. Priporočljivo pa je, da ni takšna, da še povečuje število nakopičenih stvari v stanovanju. Lahko je branje knjige, obisk kina, kakšna poslastica v slaščičarni.

j0400077.jpg

Ustvarite vzdušje

Zakaj med pospravljanjem ne bi uživali? Prižgite dišeče svečke in si predvajajte glasbo. Plešite in pojte po stanovanju. Prav tako si nadenite predpasnik, saj se ne boste bali umazati. Nekateri pa prisegajo tudi, da bolje pospravljajo, če se razjezijo. Torej le izbrskajte kakšen neprijeten spomin in se vrzite na delo!

Pokličite pomoč

Spomladansko čiščenje je precej velika naloga, zato je priporočljivo, da poiščete profesionalno pomoč. Bolj zabavno pa je tudi, če pospravljate s članom družine - s partnerjem ali otrokom. Za slednje je to včasih še posebno dobro, saj se morajo naučiti tudi takšnega dela.