Pustite belilo in loščilo za pohištvo ter skupaj z nami razkrijte nekatere od največjih mitov o čiščenju, ki naredijo v vašem domu več škode kot koristi.

Belilo je najboljše čistilo za kopalnico

Belilo pravzaprav ne čisti ničesar. Res je, da dezinficira, a še preden ga (razredčenega) uporabite na površinah, jih morate očistiti s sredstvom za odstranjevanje umazanije po izbiri. Kaj pa čistilo, ki že vsebuje dodatek belila? Lahko ga uporabljamo, a ni tako učinkovito in ne bo uničilo vseh bakterij, opozarjajo strokovnjaki. Pozor! Belilo mora ostati na površini, ki jo želimo dezinficirati, vsaj deset minut, da učinkovito pobije bakterije.

Pralni stroj se čisti sam

Neradi prinašamo slabe novice, a to preprosto ni res. To je pogosta zmota, kajti naloga pralnega stroja je pranje oblačil in ne samega sebe, zato prav tako potrebuje čiščenje. Številni pustijo perilo v stroju še dolgo po tistem, ko je pralni ciklus že končan, rezultat pa je plesniv vonj, ki se ga navzamejo oblačila. Če ima pralni stroj poseben čistilni program, ga zaženite vsak mesec, drugače pa sami pripravite čistilo, ki bo iz njega spralo bakterije. V predalček za detergent vlijte skodelico belega kisa in skodelico sode bikarbone ter zaženite kratek program pri višji temperaturi.

Les najbolje negujemo z loščenjem

Komercialna polirna sredstva vsebujejo različne sestavine, od čebeljega voska do kemikalij, za katere gotovo še ni niste slišali, kot je polidimetilsiloksan. Dobra novica je, da z loščenjem les res zasije, slaba pa, da za polirnim sredstvom ostane voščena plast. Leseno pohištvo loščenja v resnici sploh ne potrebuje. Večina je že premazana s sredstvom, ki zapre les, tako da ga lahko negujemo oziroma odstranjujemo prah in umazanijo samo s krpo iz mikrovlaken.

Preveč sesanja uničuje talne obloge

Ta mit si je verjetno izmislil nekdo, ki se mu je uprlo čiščenje itisona. V resnici pa je tako, da prah in umazanija, ki se zažreta v notranjost talnih oblog, naredita več škode kot sesalnik. Nenehno sesanje dejansko lahko povzroči škodo na vlaknih, zato je treba še posebno dragocene preproge čistiti previdno. In nikoli ne pustite nastavka sesalca na enem mestu predolgo!

Ročno pomivanje posode je učinkovitejše kot strojno

Oprostite, ker vam bomo razpočili milni mehurček, toda ne glede na to, kako dolgo ročno drgnete posode, je ne boste pomili tako, kot jo pomivalni stroj. Voda je v stroju veliko bolj vroča, posoda pa je detergentu izpostavljena dlje. Če uporabljate tudi ciklus za sušenje, posodo še dezinficirate.

Za vsako opravilo potrebujete posebno čistilo

Čeprav police v trgovinah pričajo tako, dejansko ne potrebujete vojske plastenk s čistili pod kuhinjskim koritom. Potrebujete le večnamensko čistilo za trdovratno umazanijo in nekaj kakovostnih krp iz mikrovlaken. Slednje vsebujejo na milijone majčkenih plastičnih vlaken, ki zlahka ujamejo umazanijo in celo bakterije.

Pranje oblačil v mrzli vodi je neučinkovito

Zakaj je ta mit, zgolj, hmm, mit? Za začetek je detergent tisti, ki vpliva na to, kako dobro se opere perilo, in ne voda. Pravzaprav je hladna voda običajno boljša za pranje oblačil kot vroča, ker bolje ohranja njihovo kakovost in barve. Povrh vsega pa s hladno vodo varčujete z energijo, ki bi jo sicer porabili za segrevanje v pralnem stroju.

Vir: www.realtor.com