Postelja

S postlano posteljo je spalnica videti veliko bolj urejena. In če je nekaj videti pospravljeno, je manj verjetno, da boste tja odložili obleko ali papirje.

Pospravljanje za sabo

Kadar zapustite prostor, se ozrite po njem. Če v njem opazite kaj, kar vanj ne sodi, stvar takoj pospravite na svoje mesto. To naučite tudi druge člane vašega gospodinjstva. Če se vam po nerodnosti kaj polije, tekočino takoj očistite. Svež madež boste namreč veliko lažje očistili kot zasušenega.

cleaning.jpg

Pošta

Pošto takoj odprite in jo sortirajte. V bližino postavite škatlo za recikliranje in vanjo zmečite ves reklamni in drug nepotreben papir. Drugo pošto dajte v razdelilnik pošte. Ta naj ima štiri predelke: osebna korespondenca, računi, katalogi in arhiv.

Kuhinja

Namesto kopičenja posode v umivalniku uporabljene lonce, sklede in posode že med pripravljanjem jedi pomijte ali pa jih splaknite in dajte v pomivalni stroj. Da se ne bi opekli z vročo posodo, jo prijemljite s kuhinjskimi rokavicami. Pod vroče posode položite podstavke in s tem zaščitite kuhinjski pult oziroma mizo. Za rezanje uporabite rezalno desko. Pod male gospodinjske aparate položite klobučevino in s tem zaščitite kuhinjske pulte. Vsak večer, ko ste opravili s posodo, pometite kuhinjska tla. Tako se umazanija ne bo zažirala med ploščice, pa tudi s tedenskim pomivanjem tal boste veliko hitreje opravili.

Predpražnik

Pred vsaka vrata, ki vodijo ven, položite predpražnik. Enega pred vrata, drugega pa za njimi. Na zunanjo površino postavite grob predpražnik, s katerim boste odstranili blato in drugo umazanijo, na notranjo pa bombažnega, da bo popivnal morebitno mokroto s čevljev.

copati.jpg

Doma le v copatih

Čevlje pustite pred vrati ali v predsobi. Po stanovanju hodite v copatih oziroma bosi, če vam je to bolj všeč. Čevlji namreč opraskajo pod, poleg tega pa z njimi v dom prinesete vso umazanijo od zunaj. Velika uspešnica čez Lužo so copati, ki imajo na podplatih "ščetine" za čiščenje tal - hodite po stanovanju in ga hkrati čistite.

Zaščita pohištva

Zaščitite noge pohištva z za to izdelanimi blazinicami. Ko ga premikate, ga dvignite, nikar z njim ne drsajte po tleh. Pod vaze, svečnike in druge okrasne predmete namestite gumo ali klobučevino in zaščitite pohištvo pred praskami.

Zaščita tal

Če želite, da se na preprogi ne bodo poznali obrisi oziroma odtisi težkega pohištva, nanj namestite plastične ali gumijaste podstavke. Težje ko je pohištvo, večji morajo biti podstavki. Morebitne odtise s preproge odstranite takole: Na odtis položite kocko ledu. Ko se bo zaradi vode tkanina napihnila, vzemite sesalnik in ga sesajte toliko časa, dokler se vlakna na preprogi ne bodo znova dvignila.

p1020717.jpg

Okna in vrata

Okna in vrata dobro zatesnite. Če kupujete nova, kupite energijsko učinkovita. Če skozi okna ali balkonska vrata direktno sije sonce, nanje namestite zavese, žaluzije ali rolete. S tem boste preprečili, da bi vam sončni žarki uničili pohištvo, preproge in umetniška dela. Če imate probleme z insekti, na okenske in vratne odprtine namestite zaščitno mrežo. Če se vaša vrata od odprtju "zaletavajo" v steno ali pohištvo, na tla ali na vertikalno površino namestite zaščitno bunko.

Kamen

Kamnite površine zaščitite pred madeži, da ne boste imeli preveč dela s čiščenjem.