Posteljni okvir

S postelje odstranite ležišče in se lotite čiščenja posteljnega okvirja. Z lesenih delov oziroma imitacije lesa z vlažno krpo obrišite prah in hkrati poskrbite, da bodo vijaki ponovno dobro zategnjeni (če so se zrahljali). Okvir nato po potrebi zaščitite s posebnim čistilom ali premazom za izbrani material. Očistite tudi desko za vzglavjem. Če je v njej steklo, če je oblečena v usnje ali drug material, uporabite ustrezna čistila, da ne boste poškodovali materialov.

Letvice posteljnega dna

Privzdignite posteljno dno z letvicami ter z njegovih nosilcev posesajte prah ter jih obrišite z vlažno krpo. Letvice, ki jim je možno nastavljati trdoto s pomočjo drsnih plastičnih čepkov, nato poljubno nastavite, da bodo omogočale mehkejšo ali tršo podlago. Vse letvice pobrišite z vlažno krpo.

Prostor pod posteljo

Če imate pod posteljo predale, jih izvlecite, izpraznite, posesajte iz njih prah ter jih obrišite z vlažno krpo. Tla pod posteljo posesajte in pomijte. Posteljo premaknite, da boste prišli s krpo v vsak kotiček.

Prevleka ležišča

Če je vaše ležišče v snemljivi prevleki, jo snemite in po navodilih operite v pralnem stroju. Tako se boste znebili madežev potu, kozmetičnih sredstev in drugega. Prevleke ne sušite v sušilnem stroju, razen če je to jasno dovoljeno na oznaki, saj se lahko sicer skrči – in nikoli več je ne boste spravili na ležišče. Če so na prevleki madeži, ki jih z običajnim pranjem najverjetneje ne boste mogli odstraniti, uporabite pred pranjem sredstvo za odstranjevanje madežev.

Ležišče posesajte

Redno sesanje lahko pomaga, da ostane vaše ležišče dlje časa sveže in da se v njem ne nabirajo prah, odmrle kožne celice, pršice, cvetni prah, živalske dlake in podobno. Za sesanje uporabite nastavek oziroma krtačo za sesanje oblazinjenega pohištva in debelejših preprog. Ležišče lahko tudi med letom večkrat globinsko posesate, vendar bodite zmerni pri nastavitvi moči sesanja: pogosto globinsko sesanje lahko ležišče tudi uniči.

Ležišče obrnite

Če vaše ležišče ni razdeljeno na različne cone, ki nudijo različno trdoto oziroma mehkobo različnim delom telesa, je spomladi in jeseni ležišče priporočljivo obrniti – spodnji del naj bo po novem tam, kjer imate glavo. Prav tako obrnite ležišče na drugo stran tako, da je spodnja stran po novem zgoraj. Obračanje je seveda pogojeno s tipom ležišča – nekatera predvidevajo obračanje na letno in zimsko stran, druga ne. Oba načina obračanja bosta pomagala, da bo ležišče uporabno dlje, saj se na njem ne bodo tako hitro naredile vdolbine in vdrtine na mestu, kjer najpogosteje ležite.

Zamenjajte odeje in blazine

Če uporabljate pozimi toplejšo posteljnino, je zdaj pravi čas, da jo operete in pospravite do jeseni. Poletna posteljnina naj bo nekoliko lažja, da se pod njo ne boste potili. Najboljši so seveda naravni materiali. Kaj pa odeje in vzglavniki, polnjeni s perjem? Ti so težki in primerni za zimo. Če jih uporabljate, jih spomladi odnesite v pralnico ali čistilnico, kjer bodo primerno poskrbeli za njihovo čiščenje. Sicer pa je bolje, da uporabljate odeje in vzglavnike iz drugih materialov, najbolje naravnih. Gosje ali račje perje je pogosto razlog za alergije, v njem pa imajo pršice in prah zagotovo zabavo. Tudi kar se tiče udobnega spanja, perje ni priporočljivo, saj na primer vzglavniki, polnjeni s perjem, ne držijo oblike, in tako hitro vodijo do slabega spanca ter težav s hrbtenico.

Ležišče zaščitite

Otroška ležišča je nujno zaščititi, tako zaradi morebitnega nočnega mokrenja postelje kot tudi zaradi drugih težav (na primer bruhanja ob bolezni, politega čaja in podobno). Vsekakor pa velja razmisliti tudi o zaščiti ležišča za odrasle. Tako preprečimo, da bi se v ležišče vpijali znoj, kreme za obraz in telo, barva za lase.

Nadzorujte alergene

Če imate težave z alergijami, potem zagotovo ni dovolj, da se zgolj odrečete s perjem polnjeni posteljnini. Dobro je tudi, da iz spalnice oziroma izpod postelje odstranite preprogo, da se odpoveste zavesam, okrasnim blazinam, plišastim igračam in na okna namestite posebno mrežo proti komarjem, ki hkrati skrbi za zaščito pred cvetnim prahom in elektromagnetnim sevanjem. Poskrbite, da v spalnici ne bo pretirano toplo (temperatura okoli 16 stopinj je za spanje ravno pravšnja), prav tako pa uporabite razvlaževalec, da iz nje sproti odstranjujete vlago. V za pršice idealnih, toplih in vlažnih pogojih lahko pri deset let staremu ležišču kar polovico njegove teže pripišemo pršicam in njihovim izločkom.

Zamenjajte posteljnino

Če imate pozimi radi nekoliko toplejše posteljno perilo, za pomlad in poletje izberite materiale, ki so na občutek hladnejši in bolj gladki, na primer saten. Posteljno perilo je treba zamenjati vsak teden. Kadar perilo perete, izberite program z vročo vodo (vsaj 60 stopinj Celzija), da uničite mikroorganizme, po potrebi pa ga nato še prelikajte. Če ste občutljivi, ne uporabljajte mehčalca. Pri zamenjavi posteljnega perila nikoli ne vzemite tistega, ki nekje v zadnjem delu omare čaka na uporabo že več mesecev ali celo let – gotovo je polno prahu in nima več vonja po svežem.

Vir: www.dormeo.net