Veliko naslednjih del ne opravljamo redno, vendar pa lahko vsak dom hitro spremenijo v bolj dišeč in udoben.

Očistite svetila

Vsa svetila izključite iz vtičnic, vzemite mokro krpo in jih nežno obrišite. Če imajo izbočene okraske, ki po robovih postajajo črni, vzemite zobno krtačko in jih dobro skrtačite. Obrišite tudi kable.

Operite zavese in rolete

Večino zaves lahko operete v pralnem stroju; če pa so bolj občutljive (kot so denimo svilene), pa jih le nežno posesajte, operite ročno ali odnesite v kemično čiščenje. Rolete očistite tako, da na eno roko navlečete nogavico, jo pomočite v toplo milnico in z njo obrišete vsako letvico.

Obrišite del med steno in podom

Obrišite prah, ki se nabira na predelu med stenami ter podom in ga po navadi pozabimo posesati. Uporabite navadno krpo, če pa je prehod že preveč umazan, se ga lotite z zobno krtačko. Pazite le, da ne poškodujete stenske barve.

house_cleaning_services_colorado_springs_co_01.jpg

Razkužite vse, česar se pogosto dotikate

Z mokro krpo in razkužilom obrišite tudi vse kljuke, stikala in telefone. Z mokrim čopičem očistite daljinski upravljalnik in morebitne gumbe elektronskih naprav.

Operite vrata

Zunanja in notranja vrata operite z milnico. Ne pozabite obrisati tudi zgornjega dela.

Očistite senčila za okna

Vsa senčila za okna odstranite in jih postavite na tla. Operite jih z milnico in očistite z mokro krpo. Če imate hišo, lahko to opravite na vrtu.

Očistite zavese za prho

Če so iz tekstila, jih lahko operete v pralnem stroju ter pustite, da se posušijo. Preden jih ponovno namestite na svoje mesto, jih lahko tudi namakate v slani vodi in tako preprečite nastanek plesni. Plastične zavese očistite, medtem ko visijo. Zgoraj poškropite čistilo in pustite, da se porazdeli po zavesi. Počakajte nekaj minut, nato pa zaveso obrišite z mokro gobico.

 

kitchen_cleaning.jpg

Očistite odtoke

Iz odtokov, ki niso očiščeni, lahko v stanovanje vdira neprijeten vonj. Zato v vsak odtok v kuhinji in kopalnici najprej stresite sto gramov sode bikarbone, nato pa še pol skodelice belega kisa. Za nekaj minut jih pokrijte z majhnim krožničkom ali skodelico, nato pa pustite, da nekaj minut v odtok teče hladna voda.

Očistite vse filtre

Morda uporabljate vlažilnik zraka, kmalu pa boste zagotovo pričeli uporabljati klimatsko napravo. Sedaj je čas, da odstranite vse filtre v vašem domovanju in jih potopite v vodo. Nežno jih operite s krpo in, preden jih spet namestite, pustite, da se posušijo.

Razkužite vse smetnjake

Smetnjake odnesite na vrt ali balkon in jih napolnite z vodo, v kateri ste raztopili ustrezno čistilo. Počakajte kakšno uro, nato pa jih sperite in pustite, da se posušijo.