Po navadi je pomlad tisti čas, ko se lotimo spomladanskega čiščenja. Od garderobnih omar, kuhinjskih omaric … Na koncu pa pridejo še okna. Delo, ki je nekaterim v veselje, drugi ga raje prepustijo strokovnjakom.

Izbira primerne »mehanizacije«

Če se bomo dela lotili sami, je prav, da izberemo oblačen dan. Sonce namreč prehitro in tudi precej neenakomerno posuši steklo, zato na njem ostanejo proge (steklo je lisasto). Pripravimo vso potrebno »mehanizacijo« za čiščenje in se lotimo dela. A pozor, nikoli ne uporabljajmo ostrokotnega orodja, kot so nož, kovinske lopatice, krtače za ribanje, in agresivnih ter abrazivnih čistil in raztopin (nitrorazredčilo, odstranjevalci laka), ker povzročajo poškodbe okenske površine.

Steklene površine začnemo vedno umivati na zgornjem robu z gobo ali krpico. Ljudje za čiščenje oken uporabljajo različne prijeme: nekateri prisegajo na umivanje s čisto vodo, spet drugi na brisanje z jelenjim usnjem. Način je odvisen od tega, kako pogosto pomivate okna in kaj od naštetega imate v svojem gospodinjstvu. Mokro steklo obrišemo s posebnim brisalnikom za steklo ali pa uporabimo čisto in suho krpo, ki ne pušča vlaken. Prav pridejo stare in odslužene kuhinjske krpe ali kakovostne bombažne majice.

Za zares bleščeča okna pa nekateri priporočajo, da jih zloščimo s časopisnim papirjem. Okna se ne bodo zarosila, če boste steklo po čiščenju natrli z glicerinom. Če okna niso preveč umazana, jih lahko očistimo tudi tako, da jih najprej obrišemo z mokrim časopisnim papirjem, nato pa še s suhim. Črnilo je namreč tisto, ki zlošči steklo.

Ne pozabimo na okvir in tesnila

Optimalno nego oken dosežemo, če pri vsakem čiščenju oken očistimo tudi okvir okna in tesnila. Prah in umazanijo, ki sta se nabrala na v notranjosti profila, ko odpremo okno, je najbolje najprej posesati s sesalnikom in šele potem očistiti s čistilom in mokro krpo. Za čiščenje okvirjev uporabljamo blaga čistilna sredstva, še bolje je, če so razredčena z vodo. Enkrat na leto moramo temeljito očistiti tudi okenska tesnila. Tudi za to uporabimo mehko vlažno krpo in blago čistilno sredstvo. Obrišemo jih do suhega in jih zdrgnemo še s posebno mastjo. Elegantnejša rešitev so namaščeni robčki, ki jih dobite pri proizvajalcu oken. Tako bodo tesnila ostala prožna vrsto let in učinkovito opravljala svojo osnovno funkcijo. Če je katero od tesnil poškodovano, pokličite servis, da vam ga zamenjajo.