Dejstvo je, da je pospravljanje, urejanje in organiziranje prava umetnost, zato se je o tem dobro poučiti pri izvedencih, ki vedo, kako se tem stvarem streže. Predstavljamo vam osem najpogostejših napak, iz katerih se lahko naučimo, kako dom pospraviti bolje.

Napaka št. 1: shranjevalne zabojčke kupite, preden odprete predale

Preden se odpravite v trgovski center po tiste elegantne zabojčke ali košarice za shranjevanje, se prepričajte, kakšne in koliko jih sploh potrebujete. Izmerite police, omare in prostor pod posteljo, da boste zabojčke, škatle in druge pripomočke za shranjevanje tja sploh lahko postavili oziroma umestili. In če se vam ne da v trgovino, tudi ni nič narobe – uporabite škatle, ki jih že imate, denimo tiste za čevlje, kupite pa samo tiste zabojčke, ki bodo stali na vidnem mestu.

Napaka št. 2: vržete se v delo brez načrta

Ne morete se kar vreči v delo in upati, da boste končali s pospravljeno hišo ali stanovanje. Vzemite si nekaj časa, da določite, katere predele morate urediti, nato pa izračunajte, koliko časa boste za vsakega potrebovali. Če ugotovite, da imate od časa, ki vam je za delo na voljo, kako uro ali dve viška, izberite še en prostor ali omaro, ki ju lahko organizirate dodatno.

Napaka št. 3: izberete napačen čas

Niste jutranji človek? V takem primeru nikakor ne načrtujte, da boste shrambo začeli pospravljati ob sedmih zjutraj. In če je zunaj krasno vreme, zagotovo ne boste hoteli čepeti med neredom v garaži. Še ena časovna napaka je, da čakate na dovolj časa, v katerem nameravate opraviti delo. Le redko je, da si ga lahko utrgamo dovolj in ga posvetimo urejanju doma – razen če želite za to žrtvovati počitnice, zato je bolje, da si načrtovano delo razdelimo na manjše projekte.

Napaka št. 4: na stranpot vas zavede iskanje pripomočkov

Ko vendarle najdete čas, da se lotite dela, to tudi naredite, namesto da tekate naokoli in iščete vreče za smeti. Vnaprej si pripravite zaloge čistil, pršil in vsakovrstnih vreč, ki jih boste potrebovali, skupaj z vrečkami za recikliranje. Če boste imeli vse pripomočke pri roki, boste lahko takoj začeli pospravljati.

Napaka št. 5: olepšujete namesto organizirate

Kupi papirjev, ki so skrbno naloženi na kuhinjski pult, so sicer pogojno rečeno videti lepo, niso pa urejeni. Tudi spravljanje stvari v predal, da izpraznimo jedilno mizo, ni pravi način za urejanje. Če jih resnično želimo organizirati, stvari potrebujejo svoj prostor. Če najdete nekaj na tleh ali pultu, morate točno vedeti, kam spada.

Napaka št. 6: prestavljate namesto pospravljate

Številni lastniki domov naredijo napako, da stvari prestavljajo iz enega v drug konec sobe, pri čemer jih drugače razvrstijo. To se dogaja, ko nimamo primernega prostora za shranjevanje. Navadite se, da sleherni stvari, ki jo prinesete domov, takoj najdete mesto, kamor jo boste shranili. Morda boste celo sledili načrtu »eden noter, drugi ven«, kar pomeni, da podarimo, prodamo ali zavržemo kos oblačila, knjigo ali revijo, ko kupimo nove.

Napaka št. 7: shranjujete namesto odstranjujete

Stvari ne morete urediti, če jih ne odstranite. Preglejte vse, kar ste si v vseh letih nabrali in se vprašajte, koliko jih uporabljate in kako radi jih imate. Če jih že zelo dolgo niste uporabili, vam niso več prav ali jim je potekel rok trajanja, jih zavrzite ali podarite. Kadar se nikakor ne morete odločiti, da bi se jim odrekli, jih začasno pospravite v klet, garažo ali skladišče. Po nekaj mesecih jih, če jih ne pogrešate, dokončno zavrzite.

Napaka št. 8: pospravljate in urejate sami

Prvič: Ni pravično, da nered v domu pospravljate sami, ko pa je zanj zagotovo odgovoren še kateri od stanovalcev. Drugič: Včasih potrebujemo tudi pomoč v tem smislu, da nam nekdo reče, naj se čemu, kar nam povzroča samo nered, tudi odrečemo. Povabite prijatelja, naj vam svetuje, obenem pa boste imeli družbo, ko boste razvrščali legokocke ali fotografije.

Vir: www.realtor.com