Kot pri večini stvari, je treba tudi balkonski vrtiček naprej skrbno načrtovati. Za začetek ugotovite, koliko teže sploh lahko prenese vaš balkon, da ne boste ogrožali svoje varnosti. Premislite, katere rastline in koliko jih želite zasaditi ter kako jih boste vzdrževali.

Čim lažji dostop

Vrtnarjenje na balkonu pomeni, da boste morali vse vrečke s prstjo, posode in rastline prinesti v stanovanje z dvigalom ali peš po stopnicah. Zato bodite prepričani, da izbrana drevesa in grmovnice ne bodo preveliki in jih boste zlahka spravili skozi vrata.

Nepropustna balkonska tla

Idealno je, da za zaščito na tla položite preproge iz vpojne gume, ki posrkajo kaplje in preprečijo odtekanje vode iz posod v spodnje nadstropje. Sicer lahko odvečna voda kaplja na balkon vašega spodnjega soseda. Poskrbite tudi, da ima vsako korito ali lonec svoj podstavek.

Skrbno zalivanje

Že vnaprej načrtujte, kako boste rastline zalivali. Najpomembnejše je omogočiti dovod vode do balkona; težko je vsak dan prenašati zalivalke, polne vode, iz kopalnice ali kuhinje čez celo dnevno sobo do balkona. V vročih poletnih mesecih morate namreč zemljo zalivati dnevno, kar pomeni, da je najbolje, da napeljete cev iz vodovoda do balkonskega prostora.

Pogoji za rast

Rastline izberite glede na pogoje na balkonu: izredno pomembna je izpostavljenost soncu in vetru. Če ima manj kot šest ur sončne svetlobe na dan, je to že delna senca in bodo rože, potrebne polnega dnevnega sonca, slabše uspevale. Stalni vetrovi na višje ležečih balkonih lahko rože izsušijo in jih tudi zelo hitro prevrnejo. V tem primeru izberite težke rastline in drevesnice ter jim priskrbite zaščito proti vetru.

Korita in lonci

Velike posode, izdelane iz lahke plastike, lesa ali steklenih vlaken, lahko celo prezimijo na prostem, če so v njih posajene odporne trajnice, drugače pa morate prej najti prostor v stanovanju za hranjenje občutljivejših trajnic čez zimo. Zapolnite spodnjo tretjino korita z zdrobljenim plastičnim pakiranjem, na primer ovojem od arašidov ali stiroporom, da zmanjšate težo zemlje v večjih posodah. Dno nato prekrijte s krpo ali drugo tkanino, ki bo preprečevala odtekanje vode. Posode na balkon pritrdite čvrsto in zanesljivo.

Kakovostna zemlja

Prst v posodah naj bo kvalitetna. Najboljša je kombinacija ilovice, šote ali proda. Rastlinam morate čez leto po potrebi dodajati kompost, ki je odličen nadomestek za umetno gnojilo.

Oblika balkonskega vrta

Vrt oblikujte glede na vaše želje in lego balkona. Pred načrtovanjem si postavite naslednja vprašanja: Kako se želite počutiti v vrtu? Si želite ustvariti zasenčen in skrit kotiček ali odprt sončni prostor? V nobenem primeru pa ne pozabite izkoristiti navpičnega prostora; obstaja namreč mnogo plezalk in vrst, ki rastejo navzgor.

Shranjevanje vrtne opreme

Načrtovati morate tudi, kam boste shranjevali vrtno orodje, zemljo, dodatne posode, gnojila, blazine in vse, kar ne more prezimiti na prostem. Premislite, če imate mogoče dovolj prostora v kleti, drugače boste morali najti prostor za shranjevanje v stanovanju.

Vir: www.styleathome.com