Zasajamo mešane zasaditve in tako, da so prijatelji skupaj. Med zelenjavo posadimo cvetoče stražarje: kapucinke, ognjič in žametnice. Tako pomagamo rastlinam, da si pomagajo same in se zaščitijo pred škodljivci. Pri tem je pomembno, da vemo, da so pogoji tukaj drugačni (slabši), kot so na vrtu. Rastline rastejo izolirano, ločene so med seboj, vsaka zase raste v svojem loncu ali koritu. Zemlja v posodah se veliko hitreje izsušuje in tudi izčrpa kot tista na vrtu.

Dovolj velike posode

Posode morajo biti dovolj velike ali drugače rečeno, rastline morajo biti dovolj majhne (zato so za na balkon bolj primerne manjše - balkonske sorte paradižnika in namesto buč velikank raje posadimo bučke cukete). Lonci morajo imeti premer vsaj 20 oziroma 30 centimetrov, odvisno od vrste zelenjave. Manj v tem primeru ni tudi več.

Kakovostna zemlja

Zgolj zemlja z vrta za sajenje v lonce ni dovolj, ker za ves čas rasti ne bo imela dovolj hranil. Primešamo ji kompost z bioogljem v razmerju ena proti tri (tri dele zemlje, en del komposta z bioogljem), bolj požrešnim rastlinam, torej plodovkam (paprike, paradižniki, bučke, jajčevci …) pa v sadilno jamico navržemo še pest biooglja kompleks. Načeloma bi moralo biti to dovolj. Ali pa tudi bo, je odvisno od osnove: kako mrtva ali bogata je bila osnovna prst (vrtna prst), ki smo jo vzeli za osnovo. Plodovkam dodamo še epsomsko sol (magnezijev sulfat); če jo dodajamo v predpisanih količinah (eno žličko na en liter vode) na vsaka dva tedna, rastlin ne bomo mogli predozirati.

Pravilno zalivanje

Kampanjsko zalivanje je enako slaba ideja kot kampanjsko učenje: rezultat je bolj kilav. Ker pa je preveč vode prav tako škodljivo kot premalo, pred zalivanjem preverimo zemljo v loncu tudi nekoliko globlje. Na vrhu suha zemlja še ne pomeni, da tudi pod površino vlage ni več. Nemoteno odvodnjavanje je zelo pomembno, saj voda ne sme zastajati. Luknje v dnu posode se ne smejo zamašiti, zato jih, preden stresemo zemljo v posodo, prekrijemo z glinenimi črepinjami ali dovolj velikimi kamenčki. Posoda mora stati v podstavku, v katerega odteka odvečna voda, ki jo nato odlijemo.

Vir: https://permakulturazatelebane.wordpress.com/